Digidexo.com

Tre Sykdommer forårsaket av røyking

Kreft

Den ledende sykdom forårsaket av røyking er kreft. Røk fra sigaretter er fylt med karsinogener som forårsaker en rekke kreftformer, oftest lungekreft. Røykere kan også bli diagnostisert med spiserøret, urinblæren og bukspyttkjertelkreft. Kvinner er mest sannsynlig til å øke risikoen for livmorhalskreft, mens andre er svært utsatt for kreft i halsen og munnen.

KOLS

Kronisk obstruktiv lungesykdom er navnet gitt til betingelser som blokkerer luftstrømmen inn eller ut av lungene. En av de mest ødeleggende sykdommer forårsaket av kronisk røyking er emfysem, noe som fører til varig skade på luftblærer i lungene, noe som fører til økte utbrudd av hoste, mangel på tilstrekkelig oksygen utveksling og til slutt behovet for ekstra oksygen for å puste. Røyking fører til lungeskade og en nedgang i funksjon opptil tre ganger raskere enn den normale aldringsprosessen.

Hjertesykdom

Røyking er en ledende årsak til hjerte-og karsykdommer, forårsaket av økte nivåer av kolesterol i blodet på grunn av nikotin. Arteriene etter hvert blitt smalere og blokkert, noe som kan føre til blodpropp. De vanligste hjerte- og karsykdommer funnet hos røykere inkluderer perifer vaskulær sykdom (blokkerte arterier i bena), koronar hjertesykdom og økt risiko for hjerte eller hjerne propper.