Digidexo.com

Hva er de helsemessige fordelene av å ta fiskeolje og omega-3 daglig?

Omega-3 fettsyrer som finnes i fisk og noen andre matvarer har påviste helsefordeler. Hvis du ikke er sikker på om du får nok fisk i kostholdet ditt, eller du ikke spiser fisk i det hele tatt, kan du likevel få disse helsemessige fordeler ved å ta en daglig fiskeolje supplement.

Forurensninger

Mens de fleste leger anbefaler å spise fisk to ganger i uken for å få fordelene av omega-3 fettsyrer, noen typer fisk er høy i kvikksølv og andre forurensninger. Fiskeolje kosttilskudd inneholder ikke kvikksølv, så de er å foretrekke for gravide og ammende kvinner og andre som ønsker å unngå disse forurensninger.

EPA og DHA

Dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA) er de to viktigste omega-3-fettsyrer i fisk. Alfa-linolensyre (LNA), en omega-3 fettsyre som finnes i planteføde, kan ha noen fordeler også, men bevisene på DHA og EPA er sterkere på dette punktet.

High Blood Pressure

Det har vært mange studier som viser at omega-3 fettsyrer, og DHA spesielt, lavere blodtrykk.

Triglyserider

Bevis viser at EPA og DHA i kombinasjon kan redusere triglyserider og heve "gode" kolesterolet. En ulempe er imidlertid at de også kan øke LDL, eller "dårlig" kolesterol.

Hjertesykdom

I kliniske studier, folk som allerede opplevd et hjerteinfarkt redusert sine sjanser til å ha en annen eller døende ved regelmessig inntak av fisk eller omega-3 tilskudd. I tillegg epidemiologiske studier viser at kulturer der folk spiser fisk regelmessig har færre dødsfall som følge av hjertesykdom.

Dosering

Verdens helseorganisasjon anbefaler at voksne spiser 0,3 til 0,5 gram EPA og DHA (enten som fisk eller kosttilskudd) daglig. Fiskeolje, spesielt i høye doser, har bivirkninger, inkludert økt risiko for blødning. Som med alle supplement, alltid sjekke med legen din for å bestemme doseringen som er riktig for deg.