Digidexo.com

Grunner for Blood i en avføringsprøve

Når blod blir detektert i en avføringsprøve kan det være en indikasjon på et bredt spekter av tilstander og sykdommer som kan variere fra forholdsvis små til livstruende. Avhengig av mengden blod som er i avføringen kan det ikke være synlig for det blotte øye. Mengden av blod kan være så mikroskopisk at den bare kan bli oppdaget av en fekal blodprøve.

Anal fissur

En anal fissur er en liten rip i slimhinnen i anal passasje. Denne typen tåre kan resultere fra å passere store eller stive avføring under avføring. I tillegg til rektal blødning, kan en anal fissur også forårsake smerte, svie og kløe. De aller fleste av anal sprekker leges naturlig uten kirurgi.

Hemorroider

Hemorroider er sår, irritert og hovne årer i nedre del av endetarmen eller anus. De er på grunn av økt stress på anal årer. De forekommer vanligvis fra press under avføring. Kvinner som er gravide eller nettopp har født er utsatt for hemoroider.

Når smerten og ubehaget forbundet fra hemorroider er mild, over-the-counter kremer, salver, stikkpiller eller pads vanligvis være nok. Mer alvorlige tilfeller kan kreve kirurgi.

Kolon polypper

Et kolon polypper er en liten, vanligvis godartet klynge av celler som utvikler på slimhinnen i tykktarmen. Kolon polypper som oppdages tidlig kan fjernes trygt. Hvis de ikke er tatt ut, er det mulig for dem å bli kreft. Mens rektal blødning er mulig, polypper ofte ikke har noen symptomer.

Det er flere tester, inkludert en standard kolonoskopi (når legen ser på hele tykktarmen og endetarmen) som brukes til skjermen for polypper. De har også en ikke-invasiv fekal okkult blod test som ser for blod i en avføringsprøve.

Krakk DNA-testing er en ny tykktarmskreft screening metode som kan også kan oppdage forstadier polypper.

Colon Cancer

Tykktarmskreft er kreft i tykktarmen som sitter i den nedre halvdelen av fordøyelsessystemet. Blod i avføringen er bare ett av mange mulige tegn på denne sykdommen. Tykktarm kreft symptomer kan også omfatte forstoppelse, diaré, smale avføring og magesmerter. Behandling for tykktarmskreft kan omfatte kirurgi, stråling og kjemoterapi.

Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som angriper tarmsystem. I tillegg til eventuell blod i avføringen, kan betennelse forårsake abdominale smerter, alvorlig diaré og vekttap.

Ulcerøs kolitt er en annen tarmsykdom som fører til kronisk inflammasjon av fordøyelseskanalen. To underklasser av uorden, venstresidig kolitt (venstre side av tykktarmen bare) og pancolitis (hele tykktarmen) har symptomer som kan omfatte blod i avføringen.

Selv om det er ingen kur for disse IBD lidelser, kan riktig behandling i stor grad redusere sine symptomer.

Anti-inflammatoriske legemidler er ofte den første behandling av valget. Kortikosteroider kan også vurderes, men har en tendens til å ha flere bivirkninger.

Intestinal iskemi

En svekket blodtilførsel til tynntarmen eller tykktarmen kan føre til en smertefull tilstand som kalles intestinal iskemi (er-KE-me-uh). Intestinal iskemi er en potensielt alvorlig lidelse, men det er svært behandles. I tillegg til blod i avføringen, kan det også være et presserende behov flytte tarmer, ømhet i mageregionen, feber og kvalme eller oppkast.

Behandlingstilbud varierer for intestinal iskemi, men de vanligvis innebære restaurering av en tilstrekkelig blodtilførsel til fordøyelseskanalen.

Magesår

I sjeldne tilfeller kan magesår forårsake blod i avføringen. Magesår er åpne sår som kan dannes på innsiden slimhinnen i magen, i den øvre del av tynntarmen eller i spiserøret. Magesmerter er den mest typiske symptomet på magesår. Andre kan være kvalme eller oppkast og vekttap.

Legen din kan forskrive antibiotika medisiner og anbefale antacida.