Digidexo.com

Dietter for cøliaki

Cøliaki er et fordøyelsesforstyrrelse der forbruket av gluten utløser en immunsystem-reaksjon som skader tynntarmen og skaper en manglende evne til å absorbere noen næringsstoffer. Symptomer på cøliaki inkluderer magesmerter, oppblåsthet og diaré. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og triticale, en hybrid av hvete og rug. Å effektivt behandle og administrere cøliaki, avskaffe alle former for gluten fra kostholdet ditt.

Unngå Gluten

Hvete, bygg og rug, tre av korn som inneholder gluten, er svært utbredt i våre mat kilder. Gluten finnes i brød, pasta, frokostblandinger, kaker, kjeks, paier, kaker, bakverk, sauser og sauser. Selv korn som ikke naturlig inneholder gluten --- som quinoa, amaranth og bokhvete --- kan være forurenset med protein under fangst og foredling. Det er best å kjøpe korn fra matprodusenter som sertifiserer deres produkter er glutenfri.

Kjøtt

Proteinkilder som kjøtt, fjærkre, fisk og sjømat er trygge valg for personer med cøliaki. Men det er viktig å sikre at disse matvarene ikke blir utsatt for gluten under forberedelse. Panering og mange marinader inneholder gluten og bør unngås med mindre du kjenner dem å bli glutenfri.

Gluten-Free Mel

Mange mel er tilgjengelige som ikke naturlig inneholder gluten, som ris, potet, mais og soya mel. Disse produkter kan brukes for matlaging og baking. I tillegg er det nå flere matprodusenter som spesialiserer seg på å produsere glutenfrie versjoner av matvarer. Sjekk din dagligvarebutikk eller en helsekostbutikk for et utvalg av glutenfrie matvarer.

Andre glutenfri mat

All frukt og grønnsaker er naturlig fri for glutin og er trygge for personer med cøliaki. De fleste meieriprodukter er også gluten-fri, som er de fleste soya-baserte matvarer. Men det er viktig å sørge for at maten ikke blir utsatt for gluten under forberedelse eller foredling. Les etikettene nøye; flere og flere matprodusenter er om hvorvidt deres mat er glutenfri eller foredlet i et glutenfritt miljø.