Digidexo.com

Testosteronmangel Symptomer

Testosteron er et viktig hormon hos menn som påvirker ikke bare seksuell utvikling og ytelse, men hårvekst, muskelutvikling og selv kardiovaskulær helse. Lavt testosteronnivå er forbundet med en rekke helsemessige problemer, men siden nivåene varierer mye i forskjellige individer, noe som gjør en bestemmelse av hva som er normalt er vanskelig.

Definisjon

Testosteron er et hormon i form av en naturlig anabole steroid utskilt av testiklene og i noe mindre grad, binyrene. Det er den viktigste av de mannlige kjønnshormoner.

Menn normalt produsere 40 til 60 ganger mer testosteron enn kvinner.

Nivåer

Det finnes ingen etablerte normale nivåer av testosteron hos menn fordi nivåene varierer mye etter alder og enkeltpersoner. Leger i USA generelt anser noe under 300 nanogram per desiliter å være lav, men disse nivåene kan være normal i en eldre mann eller for lavt i en mann i 30-årene.

Testosteronnivå topp på slutten av 20-årene, slippe et gjennomsnitt på 1,5 prosent i året etter fylte 30. En mann i 80-årene har vanligvis 20 til 50 prosent så mye av hormonet som en mann i slutten av 20-årene.

Årsaker

Lavt testosteronnivå kan være forårsaket av medfødte problemer med dannelsen av testiklene og etableringen av hormonet.

Mer vanlig er lavere nivåer forårsaket av aldring, kronisk sykdom, medikamenter, sult, stress, hodetraumer, infeksjoner, kreft, operasjoner, alkoholisme, traumer til testiklene eller bruken av visse legemidler.

Symptomer

Symptomer på lavt testosteron hos menn er sjeldne eller ofte så subtile at de er lett å overse.

Vanlige symptomer er tap av sexlyst, erektil dysfunksjon og bentap eller benbrudd.

Legene sier også to av følgende symptomer kan tyde på lavt testosteron: søvnforstyrrelser, depresjon, apati og redusert fysisk ytelse.

Effekter

Testosteron er fortsatt tungt forsket. En University of Washington studie publisert i 2006 i Archives of Internal Medicine fant at lavere nivåer av hormonet var assosiert med høyere dødelighet hos menn over 40.

Lavt testosteron reduserer også muskelmasse og kan føre til svakhet. Det kan også føre til lavere benmasse. En studie av Dr. Michiaki Fukui publisert i Diabetes Care funnet en direkte sammenheng mellom lavere testosteronnivå og en høyere risiko for hjertesykdom. Lavere nivåer også er assosiert med økt fett, så vel som en høyere risiko for diabetes.

Terapi

Legene er ikke enige om når testosteron erstatning er nødvendig. The American Association of Clinical Endokrinologer har revidert sin veiledning til å anbefale hormonbehandling selv i eldre menn med det som en gang ble ansett som normalt i den alderen.

Erstatnings behandlinger inkluderer injeksjoner, patcher, geler, subkutane pellets, samt piller eller kapsler som tas oralt.