Digidexo.com

Hva påvirker nyre-funksjon?

Hva påvirker nyre-funksjon?


Nyrene er kraftige kjemiske fabrikker som utfører livsnødvendige funksjoner for kroppen din. De fjerner avfallsprodukter og legemidler fra kroppen, balansere kroppens væske, slipper hormoner som regulerer blodtrykket, produsere en aktiv form av vitamin D som fremmer sterke, friske bein, og styre produksjonen av røde blodlegemer. Nyrene utføre disse funksjonene ved å filtrere og tilbake til blodet ca 200 liter væske hver 24. time.

Nyresvikt

Nyresvikt er en tilstand karakterisert ved tapet av nyrefiltreringsfunksjon. Denne svikt kan skje plutselig på grunn av skade, forgiftning, eller infeksjon, men det kan også skje gradvis i løpet av mange år eller tiår på grunn av sykdom.

Hypertensjon

Hypertensjon er svært alvorlig tilstand som direkte påvirker nyrene. Nyrefunksjonen er degradert fordi høyt blodtrykk skader de små blodårene i nyrene.

Diabetes

For mye glukose i blodet kan forgifte nyrene, forårsaker dem til å miste sin filtrering evne. Diabetes hindrer legemet fra å bryte ned og ved hjelp av denne type av sukker, som resulterer i en farlig oppbygging av glukose.

Glomerulære sykdommer

Flere sykdom er generelt kategorisert som glomerulær sykdom. Disse sykdommene påvirker de små blodårer (glomeruli) i nyrene. Når disse blodårene er ødelagt, kan nyrene ikke fungere fullstendig. To tegn på glomerulær sykdom er for mye protein i urin (proteinuri) og blod i urinen (hematuria).

Arvelighet

Noen årsaker til nedsatt nyrefunksjon er arvelig. Polycystisk nyresykdom (PKD) er en genetisk lidelse der cyster vokse i nyrene. Til slutt, cyster erstatte massen av nyrene. Dette fører til nedsatt nyrefunksjon og eventuell nyresvikt.

Trauma & Medicine

Ikke overse traumer som en årsak til nedsatt nyrefunksjon. En ulykke, et slag mot magen og selv en alvorlig fall kan skade nyrene mulighet til å filtrere avfall.

Vanlige over-the-counter medisiner kan være farlig for nyrene. I store doser paracetamol, en viktig komponent av populære smertestillende medikamenter, skader nyrene.