Digidexo.com

Utvikling av spedbarn

Utvikling av spedbarn


Under en barnets første leveår, gjennomgår han en forbløffende forvandling fra en hjelpeløs nyfødt til en energisk pjokk. Når foreldrene til en 1-åring ser tilbake på bilder av deres spedbarn, er det vanskelig å tro at hun er det samme barnet. Ikke bare babyer opplever mye fysisk vekst; men deres utseende endringer og sine evner øke hundre ganger. Her er en kort titt på hvordan spedbarn utvikle seg i løpet av det første året. Husk at alle babyer er forskjellige, og at det er store områder for hva som regnes som "normalt" for alle disse milepæler.

Fødsel til tre måneder

I de tre første månedene av hennes liv, er en baby bare å venne seg til verden rundt seg. Hennes syn er bedre sakte, så ved tre måneder skal hun være i stand til å se ansiktet ditt og følge et objekt med øynene når den beveger seg foran henne. Hennes største bekymringene sover og spiser. Hun skal sove ca 16 timer i døgnet, og spise hver tredje til fjerde time (selv om noen spiser oftere). Hennes hodekontroll utvikler, og hun skal være i stand til å holde hodet opp av tre måneder. Rundt to eller tre måneder, babyer begynner ofte smilende eller kurrer, men de har dårlig motorisk koordinasjon og synes å flail sine armer og ben. Mange nyfødte gråte mye; dette kan være på grunn av magesmerter assosiert med kolikk eller refluks, eller overstimulering. Noen babyer er i stand til å sove gjennom natten uten fôring av tre måneder.

Tre til seks måneder

Mellom tre og seks måneder, bør en baby lære å presse seg selv opp når du legger på magen, nå for og gripe et objekt, le høyt og rulle over (minst én vei). Synet er fortsatt bedre slik at han nå kan fokusere på svært små objekter. Rundt fire eller fem måneder, bør han kjenne sin mors stemme (og sannsynligvis andre) og kunne slå i retning av en høyttaler. Når han kan holde hodet opp godt, han er klar for fast føde (vanligvis seks måneder). Leker nå blitt mer interessant for ham som han blir mer i stand til å kontrollere sine bevegelser. I løpet av denne perioden, vil han sannsynligvis begynne tenner. Som han blir eldre, vil han ikke sove ganske så mye som før, men vil fortsatt trenger ca 14 1/2 timer søvn i døgnet (med to eller tre naps). En seks måneder gammel bør være i stand til å sove gjennom natten uten fôring.

Seks til ni måneder

I denne perioden er en baby blir mer mobile og hennes personlighet er virkelig begynner å blomstre. Rundt syv måneder, vil hun trolig begynne å få mer vokal og være i stand til å bable og kanskje tjene stavelser som ma-ma eller da-da. Da hun blir nærmere åtte måneder, bør hun være i stand til å sitte opp av seg selv når den plasseres og passerer et objekt fra den ene hånden til den andre. I denne perioden vil hun lære å bruke en sugekopp, mate seg selv en cracker, stå opp med støtte, plukke opp veldig små objekter og sannsynligvis gjennomgå. En gang rundt ni måneder, bør hun lære å komme inn i en sittende stilling på egen hånd. Babyer i denne alderen trenger to naps i døgnet, som vil fortsette til godt etter sin første bursdag. Siden hun ikke forstår begrepet objekt permanens, vil hun elsker å spille titt-tei, men kan bli engstelig når du forlater rommet.

Ni til 12 måneder

Mellom ni og 12 måneder, er en baby blir mer selvstendig og nysgjerrig på verden rundt ham. Han er å lære så mye så raskt og endre hver dag. En gang etter å lære å krype, vil han finne ut hvordan å trekke seg opp til stående ved å holde på møbler og deretter hvordan du cruise langs på føttene mens du holder på. Som han blir sikrere på hva han ønsker, vil han begynne å protestere hvis du tar en leke bort eller flytte ham fra et område der han ønsker å være. I løpet av disse tre månedene, vil han sannsynligvis være i stand til å klappe hendene og vinke bye-bye. Han kan være i stand til å stå uavhengig for noen få sekunder, og mange babyer begynner å gå før sin første bursdag (men helst før 18 måneder regnes som normal). Som han vokser flere tenner, vil han være i stand til å spise fingermat. Nå er tiden da han begynner å forstå hva "nei" betyr, men har ikke selvkontroll til å adlyde den. Som han nærmer seg sin første bursdag, kan han begynne å si et ord eller to, men mange babyer ikke før minst 14 måneder. Spille med alle typer leker, bøker og ting rundt huset hjelper eldre babyer lærer om verden rundt dem, samt utvikle problemløsning ferdigheter og kreativitet.

Utover det første året

Toddlerhood er virkelig en helt annen boks med ormer enn spedbarnsstadiet. Foreldre til nyfødte er mest opptatt av sine barns helse og fysisk utvikling, mens foreldre smårollinger (mens du fortsatt bekymret helse, selvfølgelig) er mer involvert med sine barns psykiske og sosiale utvikling. Som babyer inn toddlerhood, vil de begynne å si ord og kommunisere på andre måter, for eksempel å peke eller gestikulerer. De vil oppgradere fra bryst eller flaske til Sippy cup, og lære å spise med skje og gaffel. Det er virkelig et stadium av motsetninger, som de ikke er fortsatt babyer, men ennå ikke store barna heller. Mens vokser inn i sin egen personlighet, de trenger fortsatt sine omsorgspersoner, og dermed de utvikler separasjonsangst. Deres yen for uavhengighet vil oppveie sine evner, noe som vil føre til den fryktede pjokk tantrums. Selv om de vil ha tonnevis av energi, de trenger fortsatt en lur hver dag. De vil nyte å spille med og rundt andre barn, men vil ikke forstå begrepet deling til de er ca 3. Det er en tid for ny oppdagelse for små og foreldre alike.