Digidexo.com

Kosthold og ernæring for kronisk nyresykdom

Avfall eller væske fra mat og drikke passerer gjennom nyrene der de er filtrert ut av blodet. Kronisk nyresykdom er karakterisert som nyrene 'manglende evne til å utføre normale funksjoner, noe som fører til en opphoping av elektrolytter, avfall og væsker. Adopter en bestemt nyresykdom kosthold som inneholder lave mengder protein, fosfor og natrium.

Protein

Ifølge National Kidney Foundation på www.kidney.org. nyrer som har mistet evnen til å utføre normale funksjoner er ikke i stand til å kvitte kroppen med urea. Dannet i leveren, er urea et avfallsprodukt fra protein. Overflødig urea forstørrer nyrene og gjør deres arbeid vanskeligere. Til tross for problemene protein fører til nyrene, er det avgjørende for å reparere vev og bygge muskler. Reduser mengden protein i kosten. Stick med små mengder av magert kjøtt, melk, skalldyr, egg, fisk, kylling og kalkun. Fokusere mer på protein fra grønnsaker, magre meieriprodukter og belgfrukter.

Fosfor

Fosfor kommer fra matvarer som ost, melk, yoghurt, iskrem, linser, kidneybønner, marineblå bønner, nøtter, kakao og kullsyreholdige drikker. Nyrene har en hard tid på å fjerne fosfor fra blodet. Når fosfornivået blir for høyt, begynner du å miste kalsium fra blodet. Bein blir sprø og svak, og dermed heve risikoen for brudd. Unngå fosfor-inneholdende matvarer. Spise meieri alternativer som ris melk, mandel ost, soya melk, kokos iskrem og tofu. Eksperimenter med forskjellige merker å finne en du liker. Soya ost smaker mer som ekte ost når det er smeltet. Gjør næringsrike smoothies ved å bruke kokos iskrem og frukt. Kom opp med egne fosforfrie oppskrifter for din favoritt måltider.

Natrium

Høyt blodtrykk og nyresykdom ofte går hånd-og-hånd. Natrium kan forårsake blodtrykket å pigge. Avstå fra å spise bearbeidet mat, frossen mat, hermetisk supper og fritert mat. Andre matvarer for å unngå er oliven, pickles, spekemat og bearbeidet ost. Enkelte regionale kjøkken har å bruke en rikelig mengde natrium under forberedelse som indisk, meksikansk og kinesisk. Sushi fra japanske restauranter er fint hvis du unngå å bruke soyasaus. Se på mat etiketter for natrium beløp. Hold deg unna ferdigmat som sauser og krydder. Bruk saltfrie krydder for mat. Innlemme urter som timian, dill, rosmarin og cayenne. Som det fremgår av National Kidney Foundation på www.kidney.org, ved å følge en diett fri for store mengder protein, fosfor og natrium, er du i stand til å få de næringsstoffene du trenger og forebygge risikoen for å miste alle nyre-funksjoner.