Digidexo.com

Bakterielle utslett

Bakterielle utslett


Menneskelig hud er full av bakterier. De fleste av disse mikrobene er ufarlige, men når de klarer å gjøre det forbi et menneske tøffe hudbarrieren, kan de forårsake kløende og betente utslett. De fleste hudinfeksjoner er forårsaket av Staphylococcus eller Streptokokker bakterier og er kurert med tiden og en dose av antibiotika. Alvorlige infeksjoner kan forebygges ved å rense huden kutt og skrubbsår når de oppstår, og ved hyppig håndvask.

Brennkopper

Vanlig hos små barn, er dette utslettet stort sett forårsaket av staph bakterier, med en mindre andel av infeksjoner forårsaket av strep bakterier. Personer med impetigo generelt utvikle rødt utslett rundt nese og munn med blemmer som etter hvert briste og tørre, og etterlater en gul-brun skorpe. Brennkopper er sjelden alvorlig, men det er smittsomt. Utslettet kan behandles med antibiotika salver for huden, eller med oral antibiotika. Blemmer er overfladiske og ikke etterlate arr.

Cellulitt

Strep eller staph bakterier kan føre til dypere infeksjoner i huden, kjent som appelsinhud. Huden vil dukke hoven, rød og varm og utslett kan spre seg raskt. Personer med appelsinhud kan også ha feber. I motsetning til impetigo, er appelsinhud ikke smittsom fordi de dypere lag av huden som er berørt. Personer med appelsinhud bør se en lege for oral eller intravenøs antibiotika, eller de risikere en farlig bakteriell infeksjon i hele kroppen.

Infeksjoner i hårsekker

Når staph bakterier kommer inn i en hårsekken, kan de forårsake en kløende utslett som kalles follikulitt. Dypere infeksjoner rundt hårsekkene kalles furuncles, eller koker, og kan være smertefullt og varmt. En samling av koker i samme område kalles en karbunkel. En byll kan klare seg på egen hånd hvis området holdes rent og tørt, men carbuncles er mer sannsynlig at du trenger en lege omsorg for å drenere bort den infiserte væske.

Sjeldne, men farlige infeksjoner

Mange bakteriell hudutslett klare seg på egen hånd, men noen sjeldne varianter krever alltid en lege omsorg. De inkluderer sykdommer som Meticillinresistente Staphylococcus aureus, også kjent som MRSA. Som navnet antyder, staph bakterier forårsake dette hudutslett, men akkurat disse bakteriene er resistente mot vanlige antibiotika. En annen alvorlig sykdom er Lyme sykdom, som er forårsaket av borreliabakterier overføres til mennesker via flått. Tidlige tegn på sykdommen inkluderer en karakteristisk blink hudutslett, og hvis ubehandlet kan føre til permanent nevrologisk skade.