Digidexo.com

Symptomer på hjernerystelser

Mange mennesker som lider en hjernerystelse ikke faktisk få "slått ut", og aldri miste bevisstheten --- eller mister bevisstheten så kort at de er klar over det. De --- og menneskene rundt dem --- kanskje ikke engang klar over at de hadde en hjernerystelse før etter det faktum når personen ikke husker hendelsen eller til og med hele dagen av hendelsen. Her er hva du skal se etter hvis noen du kjenner opplever et slag mot hodet eller er involvert i en bilulykke, to av de viktigste årsakene til hjernerystelser.

Definisjon

En hjernerystelse er en skade på hjernen, vanligvis forårsaket av ytre traume mot hodet eller hodeskallen som følge av et fall, noe som treffer hodet, eller enda en plutselig krampetrekninger bevegelse mot hode og nakke slik som det som skjer i en bilulykke eller når en baby er rystet, selv om det ikke er noen direkte innvirkning på utsiden av hodet eller skalle. Den menneskelige hjernen flyter i hovedsak forsiktig i en cushiony cerebrospinalvæsken innenfor bein av skallen din. Noen innvirkning eller plutselige rykk kan føre til hjernen din til voldsomt traff innsiden av skallen din, og kan rive nervefibrene i hjernen eller føre til blødninger i eller rundt hjernen. En hjernerystelse kan påvirke tale, dømmekraft, hukommelse, koordinasjon, balanse, reflekser og andre normale funksjoner --- kort sikt og / eller lang sikt.

Årsak

Sklir og faller, trafikkulykker eller nestenulykker, støt til hodet pådratt under en kontaktsport, faller fra en sykkel eller en hest, faller fra en stige eller høyt sted, eller til og med faller fra kort avstand kan resultere i en hjernerystelse.

Symptomer

Tap av bevissthet kan eller ikke kan følge med en hjernerystelse. Det kan være ingen tegn til blødning eller annen skade. Men amnesi for hendelsen som forårsaket hodeskader og / eller forvirring er de to vanligste symptomer på en hjernerystelse. Andre symptomer inkluderer følelsen desorientert, sløret tale eller ord som ikke kommer ut på riktig måte eller i riktig rekkefølge, andre talevansker, problemer med å forstå, gjenta det samme om og om igjen, svimmelhet, hodepine, ser stjerner, øresus, blødning fra ørene eller nesen, tap av smak eller lukt, kvalme og / eller oppkast, tretthet og / eller ekstrem tretthet. En person trenger ikke å stille alle disse skiltene for å ha en hjernerystelse.
Andre symptomer som depresjon, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer og søvnforstyrrelser, problemer med å våkne de berørte enkelte, kramper, problemer med å gå eller balansering, endringer i atferd, og / eller følsomhet for støy og / eller lys kan dukke opp umiddelbart eller kanskje ikke tydelig i det hele tatt før timer, dager eller uker senere.

Danger

Enhver hjerneskade er potensielt alvorlig, og en traumatisk hjerneskade kan være dødelig. Også, når du har hatt en hjernerystelse, er du på et høyere risiko for å pådra seg en hjernerystelse igjen i fremtiden. I tillegg, har folk som lider av flere hjernerystelser økt risiko for utvikling av epilepsi og andre nevrologiske skader, sykdommer og sykdommer senere i livet.

Diagnose

En lege i akuttmottaket vil undersøke pasienten, stille spørsmål om hendelsen resulterer i hodeskade (enten fra personen eller fra noen som var med denne personen hvis personen ikke kan huske eller er bevisstløs), få ​​en medisinsk historie, finner ut om pasienten har noen gang hatt en hjernerystelse før, gjør en nevrologisk undersøkelse, test reflekser og balanse, vurdere syn og hørsel, sjekk konsentrasjon og forståelse, og kan også bestille en datastyrt tomografi (CT) scan av hodet for å fastslå omfanget av traumet. Legen kan ønske å holde personen over natten for observasjon, eller hvis personen er sendt hjem, noen skal være med denne personen for de neste 24 timer og våkne personen hver par timer for å være sikker på at hun kan lett bli vekket til en normal bevissthetstilstand.

Symptomer på en hjernerystelse kan vare i timer, dager, uker eller måneder, avhengig av alvorlighetsgraden av hjerneskade. Dvelende symptomer er referert til som post-hjernerystelse syndrom og kan inneholde langsiktige, vedvarende hodepine, svimmelhet, kvalme, og problemer med å lese eller konsentrere seg.

Behandling

Hvis noen symptomer på en hjernerystelse er til stede etter et slag mot eller traume mot hodet, kontakt lege for riktig vurdering. Hvis du er den med hodeskade, ikke kjøre. Har noen andre drive deg til walk-in klinikk eller legevakt anlegget nærmest deg.

Hvis skaden vises alvorlig, personen har mistet bevisstheten, den personen falt fra mer enn tre meter, eller det er overdreven blødning eller kontinuerlig oppkast eller langvarig hukommelsestap, eller andre tegn på at hjernerystelse kan være alvorlig, ring etter ambulanse umiddelbart.

Den viktigste behandlingen for en hjernerystelse er hvile og ta paracetamol for smerten. Ikke bruk aspirin, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) eller ibuprofen, da de kan øke risikoen for blødning.

Følg opp med din personlige lege noen dager etter skaden, og alltid sjekke med legen din før du gjenopptar vanlige aktiviteter, spesielt sport.