Digidexo.com

Slik finner du ut om du har kols

Slik finner du ut om du har kols


Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) består av tre hoved lungesykdommer som påvirker luftveiene og gjør det vanskelig å puste: kronisk bronkitt, emfysem og kronisk astmatisk bronkitt. Disse forholdene skade luftveiene over tid og påvirke din evne til å puste ordentlig. Symptomer på KOLS kan variere avhengig av hvilken kronisk tilstand er mer fremtredende; derfor kan du lider av varierende kombinasjoner av symptomer. Bare en lege kan diagnostisere kols, men forståelsen hvilke symptomer du skal se etter vil hjelpe deg å avgjøre om du har kols og bør søke legehjelp.

Bruksanvisning

En titt på din livsstil. Hvis du har vært eller er for tiden en røyker eller bor rundt passiv røyking, kan de puste problemer du opplever være KOLS. Bor i områder med luftforurensning eller arbeider rundt giftige kjemikalier eller gasser kan også føre til KOLS.

Tenk på din fortid helse historie. Personer som lider av kronisk forkjølelse, influensa eller lungebetennelse kan til slutt ha KOLS.

Se etter symptomer på kortpustethet, piping og tetthet i brystet, da disse er alle vanlige for både emfysem og KOLS. Andre symptomer inkluderer en kronisk hoste, behovet for å klarne strupen på å våkne og episoder med tungpustethet mens du utfører dagligdagse oppgaver.

Se etter tegn på acid reflux eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), en tilstand der magesyre ryggen opp i spiserøret. Opplever pusteproblemer samt GERD kan være et tegn på KOLS.

Hold øye med blodtrykket ditt. Personer med KOLS har en tendens til å ha høyt blodtrykk, så hvis du har problemer med å puste og har høyt blodtrykk, kan du bli lider av KOLS i tillegg.

Tips og advarsler

  • Se en lege umiddelbart hvis du opplever noen form for pusteproblemer. Jo raskere den er behandlet, jo mindre skader vil det være til luftveiene.
  • Slutte å røyke og holde seg borte fra passiv røyking hvis du tror du har KOLS. Røyk skader luftveiene og lungene og kan gjøre KOLS forverres over tid.