Digidexo.com

Ukjente fakta om astma

Ukjente fakta om astma


Astma er en kronisk sykdom som forårsaker betennelse i luftveiene, noe som resulterer i pustevansker. Fordi astma påvirker hver person annerledes, er det ingen behandling som vil lindre astmasymptomer for alle.

Historie

Leger i antikkens Hellas først brukte begrepet "astma" for å beskrive pasienter som var andpusten eller gisper etter luft. Astma ble tilskrevet interne ubalanser som kan behandles med bedre kosthold og sunn livsstil endringer.

Klassifisering

Astma er klassifisert basert på frekvensen av angrep og resultatene av lungetester. Færre enn to angrep i uken regnes som intermitterende astma; to eller flere anses mild; og daglig eller kontinuerlige angrep regnes som alvorlige.

Arv

Ifølge MedicineNet, har en person en 6 prosent sjanse for å utvikle astma hvis ingen av foreldrene har sykdommen. Det er en 30 prosent sjanse hvis en av foreldrene er astmatisk, og en 70 prosent sjanse hvis begge foreldrene lider av sykdommen.

Myter

To vanlige myter er at man kan vokse ut av astma, og at det er smittsomt. Begge disse påstandene er falske.

Triggere

Ifølge MedicineNet, 50 prosent av voksne og 80 prosent av barn som lider av astma har også allergi. Non-allergen astma triggere inkluderer trening, tobakksrøyk, luftveisinfeksjoner, noen medisiner og emosjonelle faktorer, inkludert ler, gråter og stress.