Digidexo.com

Hvorfor vi gjesper når andre Yawn Do?

Hva er en Yawn?

Gjesping er et fenomen som alle mennesker, samt noen dyr, erfaring. Vi åpner vår munn, ta en lang innånding, og utvide våre trommehinnene når vi gjesper. Hva oppnår vi ved å gjøre dette?

Selv felles kunnskap er at vi gjesper når vi trenger oksygen, har vitenskapen ikke entydig vist at dette er sant. Mange forskere mener at gjesping bidrar til å regulere kroppstemperaturen og kjøle ned hjernen. Andre studier har knyttet gjesping til økte nivåer av visse kjemikalier i hjernen vår, som serotonin og dopamin. Noen forskere mener at gjesping justerer trykket i våre øreganger.

Den "Sympatisk" Yawn

En mye bemerket fenomen er at gjesper ofte synes å være smittsom. Se en annen person gjesp kan føre oss til å gjespe selv når vi ikke er trøtt eller lei. Kanskje enda lese denne artikkelen fikk deg til å gjespe!

Forskere tror at vår gjesp refleks kan være et resultat av vår evolusjonære historie. Gjesper når andre gjespe har effekt av å synkronisere en gruppe mennesker. Denne typen flokk enhet og synkronisering ville ha vært avgjørende for overlevelsen av våre menneskelige forfedre i naturen.

En annen teori er at contagiousness av gjesping skyldes spesifikke hjernens nerveceller, kalt speilnevroner, som forårsaker oss til å etterligne det vi ser. Når vi være vitne til en gjesp, spesielt når vi er i samme rom med en person (heller enn å se dem på TV, for eksempel), og det utløser disse nevronene av brann. Når disse speilnevroner aktiveres i respons til å se noen gjesp, kan de få oss til å gjøre det samme.

The Yawn Reflex og empati

Studier har også funnet en sammenheng mellom empati og fenomenet gjespe når andre gjesper. Folk opplever mer smittsom gjesper når de blir vitne til noen de bryr seg om gjesping, i motsetning til å se på en fremmed gjesp. Tilsvarende, hvis du ser inn i øynene eller ansiktet til en person gjesper, er det mer sannsynlig å gjespe i respons.

Videre studier har vist at personer som er sterkt empatisk tendens til å ha en sterkere gjesp refleks. Det synes å være en sterk sammenheng mellom graden av en persons empati og hvor sannsynlig at personen er til å gjespe når du ser en annen person gjesp.