Digidexo.com

Hva er behandlingen for polyarticular gikt?

Urinsyregikt er en smertefull form for leddgikt utløst av irriterende nærvær av urinsyrekrystaller. Polyarticular gikt er betegnelsen som brukes for gikt som er samtidig er til stede i mer enn én joint. Mens gikt oftest gjør sin første opptreden i ett ledd, står polyartikulær gikt for 10 til 20 prosent av førstegangs tilfeller. Tilstanden er vanligvis behandles med medisiner, selv om ekstra lettelse kan oppnås av visse livsstilsendringer.

Forstå polyarticular gikt

Symptomer på gikt kan oppstå plutselig, med effekter inkludert betennelse, rødhet og intense leddsmerter. Leddene plaget med gikt kan også være svært øm, og selv noe så lett som et laken kan forverre gikt smerte. Men lider av polyartikulær gikt generelt opplever en mer gradvis symptomdebut, og individuelle fakkel-ups kan skje sjeldnere enn i andre gikt tilfeller. Hvis du opplever polyartikulær gikt, vil det mest sannsynlig streik på den ene siden av kroppen din i foten, ankelen eller leggen. Se legen din for en nøyaktig diagnose av tilstanden din.

Medisiner

Hvis polyartikulær gikt er diagnostisert, vil behandlingen være lik som for gikt begrenset til ett ledd (monoarticular gikt). Vanligvis er det første målet i gikt behandling lindring fra noen fakkel-ups som kan være i fremgang. Disse akutte anfall kan bli håndtert gjennom bruk av ikke-steroide anti-inflammatoriske (NSAID) legemidler eller kortikosteroider. Selv om disse forbindelsene ikke vil ta for urinsyre ubalanse som utløser tilstedeværelse av inflammatoriske krystallene, vil de bidra til å redusere betennelsen selv.

De mest brukte NSAIDs for gikt er naproxen (Naprosyn, Anaprox) og indometacin (Indocin), gitt i daglige doser. Hvis du bruker disse forbindelsene, være oppmerksom på at langvarig NSAID bruk er forbundet med komplikasjoner, inkludert mage blødning og nyre-og leverskader. Mens akutte tilfeller av gikt vanligvis vare for ikke mer enn en uke, vil du fortsatt ønsker å utvise forsiktighet ved bruk av disse produktene.

Den kortikosteroid prednison er også ofte administrert, enten muntlig eller gjennom injeksjoner gjort direkte i gikt-rammet ledd. Relief fra kortikosteroid behandling kan starte i løpet av timer med behandling, med effekter som varer gjennom hele løpet av en blusse opp. Imidlertid kan disse forbindelser også føre til redusert immunsystemytelse og øket mottakelighet for infeksjon.

Forebyggende behandlinger

For å hjelpe kontroll eller hindre fremtidige polyartikulær gikt fakkel-ups, kan legen også foreskrive lave doser av NSAIDs eller av kolkisin, et naturlig alkaloid med anti-inflammatoriske egenskaper. Andre forebyggende fordeler kan oppnås av medisiner for å redusere overflødig urinsyre som initierer gikt prosessen. Alternativer her inkluderer forbindelser som blokkerer urinsyre produksjon inkludert allopurinal (Aloprim, Zyloprim), samt forbindelser som probenecid (Benemid) som forbedrer kroppens evne til å eliminere urinsyre. Hvis du allerede tar høyt blodtrykk medisiner losartan (Cozaar), eller triglyserider medisiner fenofibrat (Tricor), kan du oppleve at de også bidra til å forebygge episoder av gikt.

Livsstilsendringer

Mens ingen spesiell diett er pålitelig forbundet med gikt lettelse, kan du få fritak ved å unngå matvarer rike på puriner, som lever, sopp, sardiner, asparges og tørkede bønner og erter. Du kan også dra nytte av regelmessig mosjon og en sunn kroppsvekt.