Digidexo.com

Hvordan får folk Herpes?

Typer av Herpes

Herpes smitter gjennom direkte kontakt med en herpes transportør som opplever et utbrudd. Det finnes to hovedtyper av herpes: herpes simplex 1 (HSV-1) og herpes simplex-2 (HSV-2). HSV-1 er referert til som oral herpes og vanligvis presenterer seg i form av en vanlig munns på eller i munnen. HSV-2 er også kalt genital herpes, og er ofte funnet på kjønnsorganene. Det er viktig å forstå at du kan få herpes på munnen eller kjønnsorganene fra begge typer virus.

Samleie

Du kan få herpes fra å delta i både vaginal og anal sex. Hvis du har samleie med en person som har HSV-2 og opplever et utbrudd, er det en veldig god sjanse for at du vil kontrakten viruset. Noen ganger, ikke smittet person ikke klar over at hun er å ha et utbrudd fordi hun ikke opplever noen symptomer.
Fordi det er mulig å ha HSV-1 på kjønnsorganene, er det mulig å trekke seg sammen som press gjennom vaginal samleie også. Imidlertid, er sjansene for å spre HSV-1 til og genital-til-genital kontakt er forholdsvis lav.

Oral sex

Hvis du utfører oralsex på en person som har herpes på hans genitalia, kan du få herpes. Det spiller ingen rolle hvilken stamme av viruset han er infisert med, kan det overføres til munningen av den som utfører handlingen. Likeledes, hvis en person med oral herpes utfører oralsex på noen mens du har et utbrudd, kan hun spre viruset til vedkommendes kjønnsorganer.

Kyssing

Den vanligste måten å spre HSV-1 er ved kyssing. Mange barn kontrakt dette viruset når infiserte voksne kysse dem på eller i nærheten av munnen.

Fødsel

En mor som har en aktiv utbrudd av herpes på hennes kjønnsorganer kan spre sykdommen til barnet sitt under fødselen. Når en baby kontrakter herpes på denne måten, er det referert til som neonatal herpes. Sjansene for å gi et barn herpes under fødselen varierer med mors bestemt infeksjon. Sannsynligheten for smitte er størst når mor smittes i siste trimester av svangerskapet.

Andre Contact

Selv om det er sjelden, kan du få herpes på andre deler av kroppen din hvis viruset kommer i kontakt med et åpent kutt eller sår. For eksempel, hvis du har en åpen kutt på fingeren din og du berører en infisert sår, kan du få herpes på fingeren (herpes whitlow).