Digidexo.com

Virkningene av ultrafiolett stråling på mennesker

Virkningene av ultrafiolett stråling på mennesker


Farene ved ultrafiolett (UV) stråling har vært kjent i noen tid; imidlertid kan det være positive effekter, avhengig av mengden av eksponering. Det er alltid best å beskytte deg mot for mye eksponering.

Sunn Effekter av UV Radiation

Ofte oversett er de sunne virkningene av UV-stråling. Ultrafiolette stråler er nødvendig for kroppen å lage og produsere vitamin D for å styrke bein. Vitamin D kan redusere risikoen for intern kreftformer som tykktarmskreft. Ultrafiolett stråling også brukes som en terapi for psoriasis; det bremser veksten av hudceller og avlaster lidende av symptomene på tilstanden: kløende flekker på kroppen. En behandling for gulsott hos en nyfødt er å sette babyen på en seng som sender ut ultrafiolett stråling for å bidra til å stimulere bilirubin i blodet.

Effekter på huden

Mange hud endringer er forårsaket av eksponering for ultrafiolett stråling, inkludert ulike hudkreft slik som melanom, en økning i antall mol på kroppen og UV-skader på keratinocytter og blodkar. Aldring, forårsaket av UV-eksponering og skade på fibrøse vev, løsner huden slik at den rynker og sags, slik at folk ser eldre.

Effekter på Eye

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår fast at effekten av overdreven UV-stråling i øyet inkluderer photokeratitis og photoconjuctivitis (solbrent på hornhinnen og øyelokkene, henholdsvis), pterygium (en ugjennomsiktig vekst knyttet til hornhinnen), kreft i konjunktiva og grå stær . Direkte visning av solen og andre skarpe gjenstander også kan skade netthinnen.

Effekter på immunsystemet

Det humane immunrespons også endres ved hjelp av UV-stråling. Ifølge WHO, har studier vist at det er "rimelig å anta at UV eksponering kan øke risikoen for infeksjon og redusere effekten av vaksiner hos mennesker." Organisasjonen sier også at ytterligere forskning er nødvendig for å underbygge dette funnet.

Midler for beskyttelse mot UV-stråling

Personlig beskyttelse mot ultrafiolett stråling inkluderer klær, hatter, solkremer og UV-blokkerende solbriller. Endringer i atferd som bor ute i solen når UV-nivåene er på sitt høyeste også vil begrense mengden av eksponering for UV-stråler.