Digidexo.com

Økonomisk Viktig spaleritt

Sinkblende er et mineral som i det vesentlige består av sink-sulfid, og er den viktigste malm av sink. Den inneholder også variable mengder jern. Når sinkblende har et høyt jerninnhold, er dens ugjennomsiktig sort variasjon referert til som marmatite. Sinkblende er ellers kalles av gruvearbeiderne som svovelkis, falsk Galena, mock bly, sink blende og black jack. Den omtrentlige sammensetningen av en ren blende spaleritt er 67 prosent sink og 33 prosent svovel. Sinkblende har fått sitt navn fra et gresk ord som betyr "utro rock," og det ble kåret av EFGlocker i 1847.

Struktur

Den spaleritt mineral har en kubisk krystallsystem. Sink og svovelatomer er koordinert tetraedrisk i krystallstrukturen. Krystallstrukturen tett ligner strukturen av en diamantkrystall. Når krystallstrukturen spaleritt viser en sekskantet analog, kalles det wurtzite struktur.

Typer

Sinkblende er vanligvis brun, gul eller grå til grå svart og kan være kjedelig eller skinnende. Sin glans ligner den av en diamant. Det har lys brun eller gul strek og en hardhet på 3,5 til 4, sammen med en spesifikk vekt på 3,9 til 4,1. Enkelte prøver som grå sorte krystaller utviser en skinnende regnbue-aktig spill av farger, kjent som ruby ​​sinkblende.

Industriell bruk av Spaleritt

Sinkblende, å være en sjef kilde til sink, brukes i hovedsak til metallurgi. Den sink brukes til å belegge metaller for å unngå korrosjon og for å gjøre metallblandinger. Sinken hentet fra sinkblende brukes også i rust-isolerende materialer og kosttilskudd. Det er også brukt i å lage kobber, sølv og bly. Sinkblende blir også brukt til å lage messing, pigmenter, batterier og medisin.

Kommersiell bruk

Sinkblende er også brukt i produksjon av lysende ringer, TV-skjermer, X-ray skjermer, giftfri maling og lysrør. Det regnes som svært verdifulle i smykker og perle virksomhet. Den høye brytningsindeks (2,37 til 2,42) er viktig i gemology. Gemologists polsk sinkblende og slå den inn i et vakkert ornament.

Tilgjengelighet spaleritt

Sinkblende er rikelig tilgjengelig i ulike deler av verden og er lokalisert i alle kontinenter unntatt Antarktis. Imidlertid er de gjennomsiktige varianter av sinkblende finnes bare i Spania og Mexico.