Digidexo.com

Tuberkulose Forebygging

Tuberkulose, som påvirker lungene og overføres via partikler i lufta, som betraktes som en sykdom. Ifølge Verdens helseorganisasjon en tredjedel av verdens befolkning kan bli smittet med tuberkulose bakterier og sykdom drept 1,6 millioner mennesker i 2005, særlig i Afrika og Asia. Selv om tuberkulose, også kjent som TB, er en alvorlig sykdom, tar visse forholdsregler kan gjøre forebygging mulig.

Årsaker og symptomer

Dråper utvist i luften av en infisert person nyser, hoster eller snakker og pustes inn av en annen person er hvordan TB er spredt. Du kan ta TB lettere fra en slektning, venn eller kollega enn fra en fremmed. Symptomer på tuberkulose inkluderer tap av appetitt, hoste som varer i tre uker eller mer, hoste opp blod, brystsmerter og feber. Det er viktig å se din lege hvis du har noen av disse symptomene.

Som testes

Å få regelmessige tester hvis du har en høy risiko for å pådra TB er avgjørende. Arbeid i områder med høy risiko for eksempel fengsler, sykehjem og sykehus øker risikoen for å pådra TB. Tilstander og sykdommer som svekker immunsystemet slik som å være HIV-positiv setter deg i større fare. Å være en alkoholiker, hjemløse og bor i overfylte områder kan være risikofaktorer for kontrahering TB. Tuberkulose kan forbli latent med nesten ingen symptomer så blir testet er viktig.

Latent TB

Du kan teste positivt for latent tuberkulose, som ikke har noen symptomer, men kan bli aktiv TB. Legen din vil gi deg medisiner, noe som vil redusere sjansen for å få den aktive TB. Det er viktig å ta alle medisiner gitt til deg og ikke til å hoppe over en dose som tuberkulosebakterier kan bli resistente mot visse medisiner.

Immunitet

Holde immunitet høy for TB eller andre smittsomme sykdommer bidrar til å avverge uønskede infeksjoner. Spise en diett høy i frukt og grønnsaker, få nok søvn og trene 30 minutter om dagen holder immunitet i sunn rekkevidde.

Vaksinasjon

En TB vaksinasjon kalt BCG blir gitt til spedbarn i høyrisikoland. Vaksinering forhindrer alvorlig tuberkulose hos barn. En mer effektiv TB vaksine blir jobbet med.