Digidexo.com

Kort Gut Syndrome i Preemies

Kort Gut Syndrome i Preemies


Kort tarm syndrom, også kalt "Short Gut Syndrome", er spesielt farlig når det påvirker premature selv om det også påvirker voksne, for eksempel de med Crohns sykdom. Kort tarm syndrom er en lidelse som hindrer babyer fra absorbere nok næringsstoffer gjennom tarmen. Hos premature babyer, er det generelt et sekundært resultat av en gastrointestinal sykdom kalt nekrotiserende enterokolitt. Nekrotiserende enterokolitt er en tilstand forårsaket av blod begrensning til tarmene. Nekrotiserende enterokolitt og den resulterende Kort tarm syndrom rammer én til fem prosent av alle premature nyfødte.

Årsak

Nekrotiserende enterokolitt, noe som betyr betyr "død av de små og store kolon," oppstår når blodtilførselen til barnets tarm er begrenset mens han er i mors liv. En begrenset blodtilførsel vil føre til tarmslimhinnen til å dø. Hvorfor blod er spesielt begrenset fra tarmen hos premature babyer er ukjent. Dødt vev er kirurgisk fjernet kirurgisk kort tid etter at barnet er født, noe som resulterer i kort tarm syndrom hvis en betydelig mengde av tarmen må fjernes. Kort tarm syndrom kan også være en medfødt tilstand som babyer er født med, selv om dette er ganske sjelden.

Symptomer

Symptomer på kort tarm syndrom inkluderer væskeretensjon, eller ødem, diaré, oppblåsthet, oppkast, blodig avføring, magesmerter, tretthet og vekttap. Flertallet av protein og karbohydrater er absorbert i tynntarmen. Til syvende og sist, vil manglende evne til en prematur baby er liten og tykktarmen til å absorbere næringsstoffer føre henne til å bli underernært. Dette er en alvorlig konsekvens av kort tarm-syndrom, noe som resulterer i veksthemming, anemi, dehydrering og økt risiko for infeksjon.

Diagnose

En x-ray kan avgjøre om en baby er plaget med kort tarm-syndrom. Gass mønstre i tarmen er synlige i x-ray, og en lege kan avgjøre om de er unormale eller om det er hull i tarmen. Målinger av babyens mage er også tatt, for å holde styr på oppblåsthet. En kirurg kan også trekke tarmvæske ved hjelp av en nål for å bestemme hvor det er et overskudd av bakteriene, og blodprøver kan kontrolleres for bakterier, så vel.

Behandling

Kort tarm syndrom krever total parenteral ernæring, som er en balansert intravenøs eller oral flytende diett som gir nødvendige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, og fremmer veksten av gode bakterier i tarmen. En lege kan anbefale nasogastrisk drenering, hvor et rør er satt inn gjennom nesen ned i magen for å fjerne overskudd av væske og luft. Antibiotika kan være nødvendig hvis det er et overskudd av skadelige bakterier i babyens mage og tarm.

Prognose

Babyer som lider Kort tarm syndrom vil kreve langsiktig omsorg og oppfølging, spesielt når det kommer til kosthold og ernæring. Som babyer med kort tarm-syndrom vokse, må deres dietter justeres for å sikre en balansert absorpsjon av fett, proteiner, karbohydrater og næringsstoffer. En kompleks og godt overvåket administrering av vitaminer er også nødvendig for å sikre barnet vokser på riktig måte. Med forsiktig fôring og overvåking, kan premature babyer med kort tarm-syndrom vokse til friske voksne.