Digidexo.com

Meningitt Symptomer og behandling

Meningitt, også kalt meningokokksykdom, er forårsaket av enten en bakteriell eller en viral infeksjon i spinalvæske og væske som omgir hjernen. Dette fører til infeksjon og inflammasjon i hjernehinnene (membraner som dekker rygg kjernen og hjernen).
Dette forårsaker betennelse hodepine, som kan være alvorlig, feber og andre symptomer og komplikasjoner.

Funksjoner

Meningitt er vanligvis enten bakteriell eller viral, med viral være den vanligste formen og bakteriell være den farligste formen. Bakterie form, kalt meningokokk hjernehinnebetennelse, er smittsom og er den type ansvarlig for flere tilfeller i universiteter og andre situasjoner hvor mennesker lever i nært hold. Det er spredt person til person gjennom kontakt med slim eller spytt fra en smittet person, enten direkte, eller indirekte - fra å spise av den samme platen på samme tid, f.eks.
Bakteriell meningitt kan oppstå etter eller under andre typer infeksjoner, som for eksempel ørebetennelse, dersom bakteriene spre seg til hjernehinnene.

Den virale formen kan være forårsaket av en rekke vanlige virus.

Symptomer

Ifølge Verdens helseorganisasjon, de vanligste symptomene er hodepine, stivhet i nakken, foto (smerte eller ubehag når du er i lyse rom eller i sollys), oppkast, feber og mental tåke (forvirring). Utslett og kramper er andre mulige symptomer.
Noen ganger viral hjernehinnebetennelse symptomer inkluderer tett nese og kan forveksles med influensa.

Effekter

Ubehandlet, bakteriell meningitt kan være dødelig. Jo tidligere antibiotika er i gang, men jo større er sjansen for en person som har en fullstendig restitusjon. Selv om en person har overlevd til tross for forsinket behandling, kan han eller hun lider hjerneskade fra sykdommen.
Viral hjernehinnebetennelse forårsaker smerte og ubehag, men er vanligvis mye mindre alvorlig enn bakteriell meningitt og vanligvis går sin gang på under to uker.

Behandling

Vaksinasjoner tilby noen beskyttelse mot visse bakterielle former for hjernehinnebetennelse. Når bakteriell meningitt først kommer, bør antibiotika startes så snart som mulig. Personer med denne formen for hjernehinnebetennelse er vanligvis på sykehus og gitt antibiotika intravenøst.
Hos ellers friske pasienter, er viral meningitt behandles bare med hvile og behandling for smerter og feber.

Forebygging / løsning

Meningokokkvaksiner beskytte mot noen av de mest vanlige bakterielle former. Det er ingen vaksiner for viral form, men gode sanitære teknikker - som håndvask og desinfisering overflater - bidrar til å forhindre både bakterielle og virale former.
Som en ekstra forebyggende tiltak, leger noen ganger foreskrive antibiotika til de som utsettes for alle med bakteriell hjernehinnebetennelse.

Advarsel

Alltid behandle hjernehinnebetennelse symptomer på alvor som den bakterielle formen gjør skade hjernen og kan være dødelig hvis den ikke behandles tidlig nok, eller hvis det er alvorlig. Babyer med symptomer som høy feber, rennende nese, oppkast eller diaré bør alltid sjekkes ut av en lege.