Digidexo.com

Polycystisk nyresykdom Komplikasjoner

Polycystisk nyresykdom er en genetisk tilstand der mange cyster dannes i nyrene. De væskefylte cyster fortsette å vokse og selv om nyre utvides for å få plass til dem, til slutt ta de over det friske nyrevev. Når dette skjer nyrene ikke kan fortsette å fungere og komplikasjoner raskt følge.

Definisjon

Strukturer i nyrene kalt nephrons er ansvarlig for filtrering avfall og fluidum fra blodet. Cyster vokse ut av nephrons, men over tid vil de skille og fortsette å bli større. Det kan være tusenvis av cyster, forårsaker nyre til veie så mye som 20 til 30 pounds. Som de vokser de fortrenge frisk nyre vev.

Typer

De to hovedtyper av polycystisk nyresykdom (PKD), autosomal dominant og autosomal recessiv, gjennomføre ulike komplikasjoner representert ved sjansen for å utvikle sykdommen.

Autosomal dominant betyr at dersom en av foreldrene har sykdommen, er det en 50 prosent sannsynlighet for at hans barn får sykdommen. De dominerende typen utgjør om lag 90 prosent av alle tilfeller av PKD og er noen ganger kalt "voksen polycystisk nyresykdom."

Den recessive typen er sjeldne og begynner i de første månedene av et barns liv. Hvis bare en av foreldrene bærer genet, vil barnet ikke utvikle sykdommen, men kan gi det videre til sine barn. Hvis begge foreldrene har genet, så barnet har en 25 prosent sjanse for å utvikle PKD.

Komplikasjoner

Den ultimate komplikasjon er at PKD er den fjerde viktigste årsaken til nyresvikt. Ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK), vil omtrent halvparten av de med dominant PKD slutt utvikle seg til nyresvikt og om lag 10 prosent fram til utgangen av nyresvikt. Cyster kan også utvikle seg i leveren og bukspyttkjertelen. Høyt blodtrykk er svært vanlig hos personer med PKD og vanligvis utvikler seg i en alder av 30. smerte knyttet til den voksende cyster er en vanlig komplikasjon. Hodepine kan skyldes det høye blodtrykket eller de kan indikere aneurismer, som er en risiko for de med PKD.

Den recessive typen påvirker leveren og milten, forårsaker lavt antall blodlegemer, åreknuter og hemorroider. En annen komplikasjon overfor barn med recessive PKD er at redusert nyre fungerer direkte virkninger vekst, forårsaker disse barna til å være mindre enn de typiske jevnaldrende.

Symptomer

Symptomene på hver type er litt annerledes. I dominant PKD, smerter i rygg og sider og hodepine er de vanligste symptomene. Andre symptomer inkluderer blod i urinen, høyt blodtrykk, og urinveisinfeksjon. En komplikasjon for den recessive typen er at symptomene varierer. De kan være så alvorlige at de går videre til nyresvikt i de første årene av livet, eller det kan ikke være noen symptomer før senere i livet. Andre symptomer på recessive PKD inkluderer høyt blodtrykk, hyppig vannlating og urinveisinfeksjoner.

Behandling

Det finnes ingen kur for PKD, så behandlingen fokuserer på styring symptomene. Kontrollere høyt blodtrykk kan bremse utviklingen av dominerende PKD, og ​​som kan bidra til å forhindre komplikasjoner. Kirurgi kan utføres for å krympe cyster, men de kan ikke fjernes kirurgisk så progresjon mot nyresvikt ikke er stoppet. Hos barn kan behandlingen omfatte en spesiell diett og hormoner for å hjelpe til med vekstproblemer. I begge typer, de eneste alternativene for nyresvikt eller terminal nyresykdom er dialyse eller nyretransplantasjon.