Digidexo.com

Om galleblæren

Om galleblæren


Galleblæren er et organ i kroppen som hjelpemidler i fordøyelsen av maten vi spiser. Selv om dens funksjon er direkte relatert til å hjelpe leveren, kan den bli fjernet dersom det er nødvendig. Galleblæren fjernes er ikke livstruende, men når det kan stå på plass, det gjør fordøyelsen av maten mer effektiv.

Beskrivelse

Galleblæren er et pæreformet organ som er en del av fordøyelseskanalen og finnes bare i ryggvirvlene. Den kobles leveren til tynntarmen og hjelpemidler i fordøyelsen. Galleblæren tar avfallet som produseres av leveren, som er det galle egentlig er, og lagrer det der slik at kroppen kan bruke den senere på å bryte ned mat. Mens det er en viktig del av kroppen, og i noen tilfeller kan det fjernes kirurgisk.

Funksjon

Galleblæren lagrer galle som kroppen bruker til å bryte ned fett i maten vi spiser. Leveren utskiller galle, og den lagres i galleblæren til å hjelpe til med fordøyelse i tynntarmen. Galle reiser ut av galleblæren gjennom en cyste kanal som er som en ventil i kroppen som lar galle gå til tynntarmen. Flertallet av fordøyelse i tynntarmen foregår i tolvfingertarmen, hvor gallen ender.

Problemer

Gallestein kan dannes i galleblæren og forårsake symptomer på dårlig fordøyelse, og smerter hvis gallestein er stor nok. De danner da stoffer i gallen krystalliserer mens den er i galleblæren. Andre problemer med galleblæren inkluderer passasjen fra galleblæren blir blokkert, eller galleblæren seg selv å bli hovne. Både forårsake smerte og en lege bør konsulteres umiddelbart. Hvis problemet er for alvorlig til å behandle, kan galleblæren fjernes.

Fjerning

Galleblæren er kirurgisk fjernet ved å gjøre et snitt i buken og tar galleblæren ut. Bile fortsatt kan passere gjennom kroppen, er det bare går fra leveren til tarmen i stedet for å passere gjennom den første galleblæren. Men, dette gjør det vanskeligere for kroppen å bryte ned fett, og pasientene må se hva de spiser eller ta visse kosttilskudd for å bidra til å balansere ut prosessen.

Historie

Galleblæren ble studert i detalj av en romersk heter Galen rundt 200 e.Kr. Han innså at galleblæren og milten var viktig for leveren skal fungere skikkelig i menneskekroppen. Han bekrefter at galleblæren arbeidet for å ta gallen fra leveren for kroppen. Han var den første til å realisere leveren var en av de viktigste organer i menneskekroppen. Som studier kommet det ble også antatt på en gang at galleblæren påvirket en persons følelser. I dag vet vi at det er hensikten er å skille galle fra leveren og tynntarmen som Galen bekreftet.