Digidexo.com

Hva er Malt lymfom?

MALT lymfom står for Mucosal-Associated lymfevev lymfom. Det er en cancerøs sykdom som vanligvis starter i magen. Symptomer på MALT lymfom er vanligvis mild i sine tidlige stadier, men kan utvikle seg i alvorlighetsgrad som kreften sprer seg til andre deler av kroppen. Behandlingen innebærer vanligvis tunge doser av antibiotika som kan bli etterfulgt av steroider, cellegift eller kirurgi.

Betydning

MALT lymfom er en sjelden, saktevoksende form for kreft som resulterer fra en mutasjon av B-celler (en type hvite blodceller som produserer antistoffer til å bekjempe infeksjoner). Det er en form av ikke-Hodgkins lymfom. Det er klassifisert som en lav grad eller lat type kreft, noe som betyr at det vanligvis har en bedre prognose enn andre kreftformer.

Beliggenhet

MALT lymfom bare angriper de mukosale vev i kroppen (de som er involvert i produksjon av antistoffer). Det forekommer oftest i magen, men kan spre seg til spyttkjertlene, lunger, øyne, tarmen og skjoldbruskkjertelen. I motsetning til mange andre kreftformer, betyr MALT lymfom begynner ikke i lymfeknutene. Det infiserer vanligvis de indre organer og kan spre seg til andre vev i kroppen dersom behandling ikke oppnås.

Symptomer

Fordi MALT lymfom påvirker magen, er symptomene i hovedsak forbundet med gastrointestinale komplikasjoner. Faktisk to av tre tilfeller av MALT lymfom påvirker gastrointestinale organer. Symptomer inkluderer blødning i magen, magesmerter, fordøyelsesbesvær, nattesvette, feber og vekttap. Tretthet og tap av appetitt er også vanlige symptomer.

Diagnose

MALT lymfom er vanligvis diagnostisert gjennom en endoskopi. I denne fremgangsmåten blir et langt fleksibelt rør innført gjennom munnen og inn i magen. En liten kamera og belysningsanordning er festet til røret og tillate at en lege for å oppnå et visuelt bilde av magen indre. En lege vil kunne ha mulighet til å bestemme tilstedeværelsen av MALT lymfom fra noen skadet vev stede. Bryst røntgen, CT og ultralyd er noen ikke-invasive prosedyrer som brukes til å oppdage MALT lymfom. En riktig diagnose kan også omfatte invasive prosedyrer som blodprøver og benmargsbiopsi, som tillater legen å observere skadet vev eksternt.

Behandling

MALT lymfom er oftest forårsaket av bakterier som kalles Helicobacter pylori eller H. pylori - de samme bakteriene som forårsaker magesår. Derfor er MALT lymfom i magen behandles med tunge antibiotika under sin innledende stadier. Noen ganger vil en fjerning av H. pylori fra kroppen føre MALT lymfom å gå inn i remisjon. I tilfeller der MALT lymfom flytter inn i tarmen eller lungene, må mer potente metoder for behandling utnyttes. Disse metoder omfatter kjemoterapi, steroidterapi og kirurgi.