Digidexo.com

Hva er fibrøs mat?

Hva er fibrøs mat?


Ifølge Harvard School of Public Health, bare den gjennomsnittlige amerikaner spiser omtrent 15gm av fiber om dagen mens hun bør spise minst 20gm. Leger og ernæringseksperter ofte fortelle pasienter til å omfatte mer kostfiber i kostholdet, men hva er kostfiber og hvorfor er det så viktig? Ifølge Mayo Clinic, er kostfiber kjent for å lindre forstoppelse, men kan bidra til å holde deg frisk på lang sikt ved å kjempe hjertesykdom, diabetes og tykktarmskreft i tillegg.

Hvorfor Fiber er viktig

Kostfiber er en daglig nødvendighet som bør tas fra mat, ikke kosttilskudd, ifølge Harvard School of Public Health. Fibrøs mat er kilder til kosttilskudd grovfôr, også kjent som bulk. Disse plante avledet stoffer inneholder cellulose, som ikke kan brytes ned i mindre komponenter av mennesker. Etter fiber passerer gjennom tarmen, blir det hoveddelen av avføring. Det hjelper fjerne tykktarmen underveis, bidrar til å forhindre forstoppelse, hemorroider og uregelmessig avføring.

Langsiktige helsemessige fordeler

Fibrøs mat bidra til å bekjempe Type 2 diabetes, som er preget av høyt blodsukkernivå. To Harvard-studier - av sykepleiere og av mannlige helsearbeidere - fant at en diett lav på fiber og rik på sukker mer enn doblet risikoen for type 2 diabetes sammenlignet med en diett høy i korn fiber og lite sukker. Det ble også funnet at mannlige helsearbeidere med en diett rik på fiber er 40 prosent mindre utsatt for divertikkelsykdom, en betennelse i tarmen som er vanlig hos personer over 45.

Typer av fibrøs mat

Fibrøst matvarer er noen typer matvarer som inneholder plante cellulose, som ikke kan fordøyes av kroppen. Disse inkluderer korn og kornvarer, grønnsaker, frukt, bønner, erter, belgfrukter, frø og nøtter. Bearbeidet fibrøs mat som hermetisert frukt, sukkerholdige frokostblandinger og raffinert korn heller ikke inneholde så mye fiber som ubehandlet fibrøs mat. For eksempel, fire skiver av hvitt brød inneholder 3g av fiber, mens fire skiver grovt brød inneholder 5.7g fiber.

Hvordan legge fiber til kosthold

Fiber kan også tas i form av kosttilskudd, men butikken kjøpte kosttilskudd ikke inneholder de samme vitaminer, næringsstoffer, mineraler og anti-oksidanter som ferske fibrøs mat. For å øke mengden av daglige fiber i kosten, spise frokostblandinger som inneholder bygg, hvete eller havre. I stedet for å spise hvitt brød og pasta, velge multi-korn brød og brun ris. Legg til en ekstra grønnsaker til hvert måltid om kvelden og har frukt til dessert. For snacks, har tørket nøtter eller grovt knekkebrød.