Digidexo.com

Hva er fordelene og ulemper ved spise fett?

Hva er fordelene og ulemper ved spise fett?


Fett får ofte en dårlig rap som en uønsket mat ingrediens eller som noe mange prøver å redusere sine hofter, lår og mage. Å være forsiktig med å spise for mye fett er viktig, men enda viktigere er å sørge for å få riktig type fett. En sunn balanse mellom de ulike typer fett kan gjøre en stor forskjell i helse og sykdomsforebygging.

Fat Fakta

Fett er et essensielt næringsstoff, noe som betyr at det er helt nødvendig for god helse. Kroppsfett bidrar til å holde kroppstemperaturen konstant, puter indre organer, gir konsentrert energi og er nødvendig for hormonproduksjon. Kost fett, på den annen side, kommer fra maten, og det er viktige forskjeller. For mye av feil type fett og for lite av den rette typen, kan føre til hjertesykdom, diabetes og til og med depresjon.

The Good Fats

Fett (inkludert oljer) kommer i forskjellige former slik som umettede og mettede. De gode, sunt fett er umettet og oppmuntret fordi de kan bidra til å senke risikoen for sykdommer som hjertesykdom og slag. Umettet fett inneholder også omega-3 fettsyrer, som kan hjelpe kontroll leddgikt og med beskytte mot kreft. Diett rik på sunt fett har vist seg å bidra til å forhindre sykdom, samt noen tegn på aldring ved å holde huden sunn.

Den dårlige og stygge

Som kontrast bør mettet fett bli begrenset på grunn av deres skadelige konsekvenser. Mettet fett øker kolesterolet og fremme blodåre betennelse, derfor øker risikoen for hjertesykdom. Like farlig er transfett, oppfører akkurat som mettet fett i kroppen. De kan starte ut som sunne oljer, men endringer i løpet av matvareindustrien gjør dem en ingrediens som må unngås. Les mat etiketter og begrense usunn mettet fett mens boikotte transfett helt.

Velg klokt

Å sørge for at du får riktig type fett, se etter den sunne, umettede typen som finnes i fisk og planteføde, som laks, tunfisk, oliven og olivenolje, nøtter, frø og avokado. Unngå mettet fett som finnes i kjøtt og meieriprodukter som kjøtt, smør og iskrem. Nøkkelen til et godt kosthold er å velge hele, ubehandlet mat som inneholder mer sunt fett, færre usunt fett og ingen trans fett.