Digidexo.com

Folic Acid & Cancer Prevention

Folinsyre, også kjent som vitamin B9, har vært kjent for sin betydning i føtal helse og har blitt en vanlig vitamin tilsatt til mange bearbeidede matvarer. Undersøkelser har imidlertid vist at når det gjelder å forebygge kreft, i noen tilfeller folsyre kan gjøre mer skade enn godt.

Kilder

Folsyre finnes naturlig som folat i mange grønne grønnsaker, appelsinjuice, frukt, nøtter, erter og andre matvarer, ifølge Medline Plus. Andre matvarer, som brød og korn, blir ofte forsterket med folsyre. Hvis du er bekymret for å få nok folsyre i kosten din, kan du ta tilskudd av folat.

Fordeler

Ifølge Medline Plus, folsyre, den menneskeskapte form for folat, hjelper kroppen lage nye friske celler. Dette er spesielt viktig for kvinner som er gravide, som folsyre har vist seg å bidra til å forhindre fødselsskader. Også ifølge Womenshealth.gov kan få nok folsyre bidra til å forhindre en rekke helseproblemer, inkludert anemi, Alzheimers sykdom, og hørselstap. Folat og folsyre også holde hår, hud og negler sunne.

Dosering

Womenshealth.gov anbefaler kvinner innta 400 mikrogram folsyre per dag. Kvinner som er gravide eller ammer bør få mer folat, 600 mikrogram og 500 mikrogram, henholdsvis. Noen leger anbefaler alle kvinner i fertil alder ta minst 800 mikrogram folsyre per dag, ifølge en artikkel på Los Angeles Times. Selv om det ikke er mulig å få for mye naturlig forekommende folat i kosten din, er det mulig å ta for mye folsyre. Tar mer enn 1000 mikrogram folsyre per dag kan føre til helseproblemer, og noen forskere tror at overdoser av folsyre kan være knyttet til enkelte typer kreft.

Cancer Prevention

Forholdet mellom folsyre og kreftforebygging er sammensatt. Ifølge Womenshealth.gov, er folsyre antas å være nyttig for å hindre visse typer kreft. Imidlertid har andre nylige studier vist at folsyre faktisk kan bidra til utvikling av kreft. Ifølge en artikkel publisert i Los Angeles Times i mai 2009, har studier vist at folsyre kan akselerere veksten av kreftformer, som leukemi. Også, mens folsyre har vist seg å bidra til å forhindre vekst av noen kreftformer, slik som kreft i tykktarmen, kan det også bidra til veksten av de samme cancere. I land hvor matvarer har blitt beriket med folinsyre, har forskere og leger har sett en økning i forekomsten av tykktarmskreft. Studier har også vist at folsyre kan bidra til utvikling av prostatacancer i menn. Forskere jobber med å finne balansen mellom nivåer av folsyre som er gunstig og nivåer som er skadelige.

Før du tar Folic Acid

Du kan få nok folat i kosten fra maten du spiser hver dag. Før du tar tilskudd av folat eller et multivitamin som inneholder folsyre, konsultere legen din. Din helsepersonell kan gi individualiserte folsyre inntak anbefalinger basert på din alder, kjønn og helsetilstand.