Digidexo.com

Diabetes Fakta og retningslinjer

Diabetes er en tilstand der kroppen ikke produserer eller bruke insulin som trengs for å behandle sukker som du spiser. The American Diabetes Association anslår at mer enn 23 millioner amerikanere lider av diabetes. Hvis venstre ubehandlet, kan diabetes føre til mer alvorlige komplikasjoner, inkludert nyresykdom, blindhet, høyt blodtrykk og tannkjøttsykdom. Heldigvis kan legen din hjelpe deg å kontrollere diabetes med insulin, kosthold og mosjon.

Symptomer

Det er flere varselsignaler som kan tyde på at du har diabetes. Hvis du alltid er ekstremt tørst og sulten, svært sliten eller miste vekt uten grunn, eller må urinere ofte, bør du oppsøke lege og få testet. Å ha to eller flere av disse symptomene kan bety at du har diabetes. I tillegg risikoen for å ha diabetes øker hvis du har en familiehistorie med sykdommen, er overvektig eller har høyt blodtrykk.

Diagnose

Legen din vil sjekke for diabetes ved å administrere enten et fastende glukose test eller muntlig-glukosetoleransetest. Den tidligere krever at du har blod trekkes etter en åtte til 10 timers faste. En glukosenivå over 100 milligram per desiliter indikerer en pre-diabetisk tilstand, mens et glukosenivå i løpet av 126 indikerer diabetes. En sunn glukose nivået er mellom 79 og 99.
I en oral-glukosetoleranse teste blodsukkeret måles etter faste. Du får deretter en drink med et høyt glukoseinnhold. Etter to timer er blodsukkeret målt igjen. En glukosenivå mellom 140 og 199 indikerer pre-diabetes og over 200 betyr diabetes.
De fleste gravide kvinner testes for svangerskapsdiabetes under svangerskapet. Denne testen er en modifisert versjon av oral glukose test og krever at du faste i et par timer før du drikker en høy glukose drikke. Blodsukkeret er testet bare en gang, en time etter at du er ferdig med å drikke. Hvis blodsukkeret er over 140 må du ha ytterligere testing.

Typer

Typer av diabetes omfatter typene 1, 2 og svangerskapsdiabetes. Type 1-diabetes utvikles vanligvis hos barn og unge voksne som har kropper ikke produserer insulin, mens type 2 diabetes vanligvis utvikler seg til voksne som organer kan ikke produsere nok insulin eller hvis legemer avvise deres insulin. Ifølge Centers for Disease Control, er type 2 diabetes er den vanligste, og står for 90 til 95 prosent av diabetikere. Det er ofte innledes ved å pre-diabetes, en tilstand hvor glukosenivået er høyere enn normalt.
Svangerskapsdiabetes utvikler sent i svangerskapet for en liten prosentandel av kvinner når kroppene deres ikke produserer nok insulin.

Behandlinger

Fordi personer med type 1 diabetes ikke produserer insulin de trenger insulin for å regulere blodsukkeret. Kosthold og mosjon også bidra til å regulere type 1-versjonen. De med type 2 eller svangerskapsdiabetes produsere noen insulin og kan være i stand til å kontrollere blodsukkeret med kosthold og mosjon. Type 2-diabetikere kan også være foreskrevet insulin til å regulere blodsukkernivået.
Alle diabetikere bør arbeide tett med sine leger å utvikle en plan for å trygt kontrollere sine blodsukkeret.

Forebygging

Foreløpig er det ingen kjente måter å forebygge type 1-diabetes, mens risikoen for type 2 diabetes kan reduseres med kosthold og mosjon. Folk som er overvektige er på et høyere risiko for å utvikle diabetes, men å miste vekt eller å følge en diett lav på raffinert sukker kan redusere denne risikoen.
CDC anbefaler voksne spiser et balansert kosthold og få to og en halv time med moderat aerob trening og to dager med muskel-styrke trening per uke.