Digidexo.com

Lungebetennelse Symptomer hos barn

Lungebetennelse er en infeksjon i lungene som forårsaker betennelse og alveolene eller luftblærer i lungene for å fylle med pus eller annen væske. De vanligste årsaker til lungebetennelse hos barn er bakterier og virus. Lungebetennelse forekommer ofte i vinteren og våren måneder, og kan utvikle etter at et barn har hatt en forkjølelse eller en øvre luftveisinfeksjon.

Bakteriell lungebetennelse symptomer

Hos barn er bakteriell lungebetennelse oftest forårsaket av Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus og gruppe A streptokokker. Symptomene på bakteriell lungebetennelse hos barn ofte raskt dukke opp; de er mer alvorlig hos yngre barn enn hos eldre barn. Symptomer kan inkludere en moderat til høy feber, frysninger, hoste, rask pust og problemer med å puste. Et barn som har problemer med å puste vil ha blusset nesebor og et synkende brystet mens han puster. Et barn med bakteriell lungebetennelse kan også være rastløs og trøtt og nekter å spise. Han kan ha kvalme, oppkast og diaré, og klager over magen og brystsmerter.

Viral lungebetennelse symptomer

Viral lungebetennelse forekommer oftere enn bakteriell lungebetennelse og er ofte forårsaket av influensaviruset, parainfluensavirus og adenovirus. Et barn med viral lungebetennelse ofte vil ha først hatt en øvre luftveisinfeksjon. Symptomer på viral lungebetennelse hos barn synes ofte sakte og kan variere fra mild til alvorlig. Symptomer kan inkludere en moderat til høy feber og frysninger, en produktiv hoste med små biter av hvitt slim, piping i brystet, og anstrengt, rask pust. Mange andre symptomer på viral lungebetennelse er også symptomer på bakteriell lungebetennelse.

Mycoplasma lungebetennelse

En av de mest vanlige typer av lungebetennelse hos barn i alderen 5 til 12 er mycoplasma pneumonia, ofte kalt vandre lungebetennelse. Denne type lungebetennelse er forårsaket av en organisme kalles en mykoplasma, som er annerledes enn en bakterie eller et virus. På grunn av dette, har mycoplasma pneumonia forskjellige symptomer enn lungebetennelse forårsaket av virus eller bakterier. Feber, frysninger, hodepine, tretthet, sår hals og en tørr, hakkende hoste er ofte symptomer på mykoplasma lungebetennelse hos barn. Mycoplasma lungebetennelse ofte rammer barn i overfylte levekår.

Diagnose og behandling

En lege vil se på en barnets symptomer, undersøke barnet og kan ta en kiste x-ray. Han kan også ta en spytt kultur og gjøre blodprøver for å finne ut om han har lungebetennelse og hvilken type han har. Hvis et barn har bakteriell lungebetennelse, vil hun bli behandlet med antibiotika. Antibiotika er ikke vant til å behandle viral eller mykoplasma lungebetennelse. Et barn med viral eller mykoplasma lungebetennelse kan gis medisiner som paracetamol for å behandle noen av symptomene. Hoste og kaldt medisiner anbefales ikke for barn under 4.

Contagiousness og forebygging

Virus, bakterier og mykoplasma lungebetennelse er smittsom og spres gjennom spytt, slim og rennende nese. Hvis et barn er rundt noen som hoste og nysing, kan han få lungebetennelse. Han kan også få lungebetennelse ved å dele drikkeglass og bestikk. Undervisning et barn skikkelig håndvask og hvordan å dekke munnen når han hoster eller nyser, vil bidra til å forhindre spredning av lungebetennelse.