Digidexo.com

Informasjon om nyresvikt

Informasjon om nyresvikt


Nyresvikt er også kjent som nyresvikt og end-stage renal sykdom. Det finnes to typer av nyresvikt, akutt og kronisk. Akutt nyresvikt er den plutselige tap av nyrefunksjonen, og kronisk nyresvikt vanligvis tar år å fullt utvikle. Ifølge National Nyre og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, cirka 11,5 prosent av voksne over 20 år viser tegn på kronisk nyresykdom. (Se referanser 2).

Fakta

Nyrene er ansvarlig for mange viktige kroppsfunksjoner, som for eksempel: ridding blod av avfallsprodukter, kontrollere blodtrykket, balansering elektrolyttnivåer og stimulerende av røde blodlegemer. De kan også bidra til å hindre dehydrering ved å holde på så mye vann som mulig i stedet for å utskille det som urin. Plassert på baksiden av magen, nyrene filtrerer blodet og sende avfallsstoffer ut i urinen.

Årsaker

Det er visse risikofaktorer som bidrar til nyresvikt. Forhold som høyt blodtrykk, diabetes, åreforkalkning, lupus, medfødt nyresykdom, sigdcelleanemi og en familiehistorie med nyresykdom kan gjøre en person mer utsatt for nyresvikt. Også personer over 60 år er mer sannsynlig at lider av end-stage renal sykdom.

Symptomer

Nyresvikt kan være asymptomatisk i en tidlig fase. Kortpustethet, slapphet, tap av appetitt og svakhet oppstår som nyrefunksjonen reduseres. Til syvende og sist, symptomene på nyresvikt inkluderer: anemi, kvalme, oppkast, mørk urin, redusert urinmengde, sykdomsfølelse, tretthet, hodepine, søvnproblemer, ryggsmerter, kramper, muskelrykninger, blodig avføring, hovne ankler, gulsott og kløe.

Diagnose

Hvis legen mistenker nyresvikt, vil han ta blodprøver for å måle mengden av avfallsstoffer i blodet. Urinprøver blir også utført for å måle elektrolytter, protein og for å påvise nærvær av unormale celler. Tilstedeværelsen av protein i urinen er ofte en indikasjon på nyreproblemer. Mengden av elektrolytter vil hjelpe legene avgjøre om nyrene dine er riktig filtrering og overvåking blodet. CT-skanning, MRI, ultralyder og biopsi brukes også til å bekrefte nyresvikt.

Behandling

En diett lav på salt, fosfor og kalium anbefales for pasienter som lider av nyresvikt. Dette skyldes at legemet kan ikke riktig fjerne dem fra blodet. Medisiner som Caltrate, Rocaltrol, Renagel og Aranesp kan brukes til å kontrollere symptomer, sammen med jerntilskudd, vitaminer og blodtrykket medisiner. Dialyse og nyretransplantasjoner er de eneste alternativene en gang fullstendig nyresvikt har satt inn. Dialyse er en prosedyre som filtrerer blodet av avfallsprodukter, som er det nyrene ville gjøre hvis de var fungerer som den skal.