Digidexo.com

Tegn og symptomer på cøliaki i Kids

Cøliaki sykdom er en tilstand karakterisert ved en immunologisk reaksjon overfor proteinet gluten. Gluten finnes i korn som bygg, rug og hvete. Gluten finnes i de fleste bearbeidet mat. Når et barn med cøliaki spiser en matvare med gluten, reagerer immunsystemet ved å angripe slimhinnen i tynntarmen, som består av millioner av ørsmå, mikroskopisk villi. De villi er ansvarlig for å absorbere næringsstoffer og vitaminer fra inntatt mat. Uten villi, vil kroppen bli mangelfull i essensielle næringsstoffer og vitaminer som trengs for å opprettholde god helse og for å opprettholde en forsvarlig vekst. Noen barn viser ikke mange symptomer, og noen vil bare begynne å vise symptomer etter en stressende situasjon.

Fordøyelsessymptomer

Cøliaki kan føre til hyppige magesmerter. Lider vil ha hyppig diaré, og deres avføring kan være usedvanlig stygg luktende. Noen barn kan også ha episoder av oppkast og de kan ha en dårlig appetitt.

Fysiske tegn

Barn med cøliaki kan miste muskelmasse og kroppsvekt. De kan også ha en oppsvulmet eller oppblåst mage. De kan også vokse i et saktere tempo og være små for alderen. De kan utvikle munnsår og utslett og kan ha muskelkramper.

Atferdsmessige tegn

Barn med cøliaki kan virke svak og sliten. De kan også være enormt irritabel.

Komplikasjoner

Barn med cøliaki kan utvikle anemi skyldes jernmangel. Barn med cøliaki kan også ha utviklingsmessige forsinkelser som følge av underernæring. Dessuten kan deres vekst bli hemmet. Det er mulig at barn med cøliaki utvikle rakitt, som er et ben lidelse forårsaket av kalsiummangel. Barn med cøliaki ofte utvikle laktoseintoleranse.

Årsaker

Den konkrete årsaken til cøliaki har ennå ikke bestemt. Ifølge Barne Health nettsted, påvirker cøliaki ca 1 av hver 133 personer i USA Barn som har familiemedlemmer med cøliaki har en 5-10 prosent sjanse for også å ha tilstanden.

Diagnose og behandling

Cøliaki er vanligvis diagnostisert hos barn i alderen 6 måneder og 2 år siden det er når de begynner å prøve ut nye matvarer som inneholder gluten. Men noen kan bli diagnostisert mye senere hvis symptomene er sporadisk. Cøliaki er også en gang feildiagnostisert som laktoseintoleranse av inflammatorisk tarmsykdom. En gastroenterolog bør være i stand til å tilby en skikkelig diagnose etter å ha undersøkt et utvalg av tynntarmen innhentet via en biopsi. Cøliaki er en kronisk tilstand som ikke kan kureres. Imidlertid kan det behandles ved å avstå fra å spise gluten.