Digidexo.com

Hva er risikoen og fordelene av røntgenstråler?

Hva er risikoen og fordelene av røntgenstråler?


X-stråler er verktøy som brukes for å diagnostisere pasientens medisinske tilstand. De virker ved å sende stråling gjennom pasientens kropp. Den stråling absorberes forskjellig, avhengig av om den er passert gjennom ben, muskler eller luft. Dette tillater leger å se om det er noen medisinske problemer. X-stråler er smertefri og rask. Det er noen risiko forbundet med stråling; Imidlertid råder Medline Plus at de potensielle fordelene vanligvis oppveier risikoen.

Diagnose

X-stråler er nyttig for å gi en pasient med en nøyaktig diagnose. De kan oppdage sprekker, tannråte og leddgikt. De kan, selv, finne en infeksjon i ben, tenner eller lunger. X-stråler kan fortelle deg om du er i faresonen for osteoporose, eller hvis du har utviklet bein kreft. Noen x-stråler kan bidra til å oppdage problemer med blodårene. De kan også fortelle legen din hvis du har en forstørret hjerte. Kvinner kan ha en x-ray kalles en mammogram, noe som bidrar til å oppdage brystkreft.

Røntgen kan også hjelpe ditt kjæledyr. Hvis hunden din har svelget en nøkkel eller annet uspiselig objekt, kan dyrlegen finne sin plassering med en x-ray.

Stråling

X-stråler bruke stråling til å oppdage misdannelser. Stråling kan resultere i celle mutasjoner, som øker risikoen for kreft. Men, forsikrer Mayo Clinic sine pasienter at risikoen skyldes stråling er svært liten. Mulig skade på cellene er minimal, på grunn av den meget lille mengden av stråling som benyttes. Ifølge NHS Choices, en x-ray målretting hodet gir deg en en i en 100.000 til en million sjanse for resulterer i kreft. Imidlertid NHS valg advarer at et røntgenbilde som bruker en kontrastvæske har en høyere risiko for å resultere i cancer (en i 1000 til 10.000 sjanse).

Kontrastvæske

Noen x-stråler kan bruke en kontrastvæske for å bidra til å oppdage noe unormalt. Ikke alle mennesker opplever bivirkninger fra dem. Viser imidlertid Mayo Clinic disse mulige bivirkninger: kvalme, elveblest, kløe, varme eller flushing, svimmelhet, og en metallisk smak i munnen. Mer alvorlige reaksjoner er sjeldne; De kan inneholde hjertestans, ekstrem lavt blodtrykk og anafylaktisk sjokk.

Graviditet

Ifølge Mayo Clinic, røntgen utgjøre en liten risiko for stråling til et ufødt barn. Dette er vanligvis ikke en grunn til bekymring. Imidlertid kan en lege prøver å unngå ved hjelp av en røntgen på livmoren eller abdomen-området. Hun kan bruke en ultralyd test i stedet. Før å ha en x-ray, informere legen din dersom du er gravid.