Digidexo.com

Medisiner som forårsaker nyresvikt

Reseptbelagte og over-the-counter medisiner er utviklet for å behandle symptomene eller underliggende årsakene til mange sykdommer og medisinske tilstander. Mens mange er effektive, noen har alvorlige bivirkninger som kan være livstruende. En mulig bivirkning av reseptbelagte og reseptfrie medisiner er nyresvikt. Lær om medisiner som forårsaker nyresvikt, slik at du kan avgjøre om et stoff er den rette for deg.

Gadolinium kontrast

Gadolinium er en kjemisk kontrasten som skal brukes til å forbedre bilder produsert av MR og CT-skannere. En person som ikke har eksisterende nyreproblemer bør ikke bekymre deg for administrasjonen av gadolinium under en avbildning test. Imidlertid kan et individ med nyreskade eller renal insuffisiens utvikle en sykdom som kalles nephrogenic systemisk fibrose hvis gadolinium anvendes som et kontrastmateriale. Dette bevirker en fortykkelse av hud, organer og annet vev, og har ingen kur. Gadolinium kan også forverre nyresvikt eller forårsake et individ uten forutgående nyreproblemer til å inngå akutt nyresvikt.

Antibiotika

Aminoglykosidantibiotika kan forårsake nefrotoksisitet, som er en opphoping av giftstoffer i nyrene. Ifølge en artikkel publisert i Journal of Clinical Pathology, antibiotika i denne gruppen forårsake nyreenzym endringer som er assosiert med en forverring i nyrefunksjonen. Personer som har blitt diagnostisert med nyresykdom eller nyresvikt bør ikke ta aminoglykosidantibiotika mindre andre antibiotika behandling har vært ineffektiv. Dersom denne type antibiotika må tas, kan pasienten overvåkes med blod- og urinprøver for å sikre at en alvorlig nedgang i nyrefunksjonen ikke forekommer.

ACE-hemmere

Angiotensin II øker den hastighet med hvilken nyrene kan filtrere avfallsprodukter ut av blodet. ACE-inhibitorer forhindre angiotensin I fra å bli omdannet til angiotensin II, slik at det er mindre angiotensin II er tilgjengelig til å hjelpe å filtrere ut nyrene avfall. The American Academy of Family Physicians anbefaler at alle som tar ACE-hemmer bør testes for nivåer av blod urea nitrogen (BUN), kreatinin og kalium kort tid etter at stoffet er i gang. Disse verdiene er indikatorer på nyrefunksjonen og unormale verdier kan hjelpe legene avgjøre om ACE inhibitor har forårsaket en nedgang i nyrefunksjonen.

Angiotensin II Recptor-stopper

Angiotensin II-reseptorblokkere påvirke nyrefunksjonen mye som ACE-hemmere kan føre til en nedgang i nyrefunksjonen. Disse stoffene er gitt for å behandle høyt blodtrykk og blokkere effekten av angiotensin. Angiotensin fører til at blodkarene seg sammen, så blokkerer effekten av angiotensin gjør at blodårene utvider seg for å redusere blodtrykket. Imidlertid, dette reduserer mengden av angiotensin tilgjengelig for å øke den hastighet med hvilken nyrene filtrere avfallsprodukter. Dette kan føre til en reduksjon i nyrefunksjon og eventuell nyresvikt.

Antiinflammatoriske legemidler

Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som aspirin og ibuprofen er kjent for å forårsake akutt nyresvikt. Mye som angiotensin bidrar til å øke filtreringshastigheten av nyrene, prostaglandiner også øke glomerulærfiltrasjonen. Prostaglandiner er lokale hormoner som deltar i dilatasjon og innsnevring av skip, sammentrekning og avslapping av den glatte muskulaturen og inflammatoriske prosesser. Fordi NSAID blokkere produksjonen av prostaglandin, kan de føre til en minskning i nyrefiltreringshastighet og til slutt føre til akutt nyresvikt.