Digidexo.com

Hva Er Laughing Gas?

Lattergass, vitenskapelig kjent som lystgass (N2O), er en enkel gass som er uten lukt og ikke-brennbare ved romtemperatur. Det kalles lystgass grunn av eufori den produserer når vi puster det inn. Av de tre tidlige bedøvelsesmidler i den moderne æra av anestesi (eter, kloroform og lystgass) bare lystgass i dag brukes på en jevnlig basis.

Historie

Lystgass ble først oppdaget av Joseph Priestley, en engelsk geistlig, tidlig på 1770-tallet. I 1800, Humphry Davy inhalert lystgass og opplevd en behagelig følelse og redusert følsomhet for smerte. Kort tid etterpå, innførte han begrepet "lystgass". Fra 1800 til midten av 1840-tallet, ble lystgass brukt recreationally for underholdning på offentlige konserter. I 1844, Dr. Horace Wells, en amerikansk tannlege, observerte en offentlig demonstrasjon av lystgass og teoretisert om dens effektivitet i tannbehandling. Neste dag, hadde Dr. Wells en kollega trekke en infisert tann etter inhalasjon lystgass. Resultatene var oppmuntrende, og Dr. Wells begynte å bruke lystgass for tannbehandling.

Bruksområder

Selv ikke en tilstrekkelig sterk bedøvelse for kirurgi, er lystgass ideelt for tannbehandling. Foreløpig er lystgass brukes i ca 1/3 av amerikanske tannlegepraksis, ifølge dentistry.com. Fordi lystgass forenkler brenning av mer drivstoff i et raskere tempo, er det noen ganger brukt i billøp. Lystgass ladere (Whippets) brukes til å lage pisket krem. Salpetersyrling er ikke-brennbar, og hindrer bakterievekst, noe som gir seg til å brukes som et blande- og skummiddel ved meieriindustrien.

Juridisk

Tilgjengelig over-the-counter til konsum, er lystgass ikke ulovlig å eie. Det er imidlertid føderalt regulert FDA regler. Distribusjon og salg kan bli tiltalt under mat, narkotika og kosmetikkloven. Noen stater har forbudt salg og distribusjon til mindreårige. I mange stater, som Florida, fritidsbruk og innånding for berusende formål er også ulovlig.

Effekter

Effektene av å inhalere lystgass inkluderer: tid og romlige desorientering, fiksert visjon, eufori, prikking i huden i armer og ben og økt smerteterskel. De fysiske virkningene av å inhalere lystgass vanligvis vare i flere minutter. Gjenværende effekter kan vare flere minutter. Likevel, effekten forsvinner raskt, noe som gjør salpetersyrling i motsetning til de fleste andre stoffer.

Advarsel

Det finnes mange anvendelser for produktive salpetersyrling, men det er flere farer forbundet med dets bruk. Hvis det brukes recreationally, må det kombineres med 20 prosent oksygen, eller det kan indusere hypoksi. Hypoksi, noe som fører til redusert oksygeninnhold i blodet, kan føre til hjerneskade. Fordi lystgass bruk fører til tap av motorisk kontroll, innånding mens stående setter brukeren i fare for å falle ned eller å komme borti gjenstander. Regelmessig bruk bevirker en vitamin B12-mangel, som kan føre til hyperhomocysteinemi, en ansamling av aminosyren homocystein i blodet. Hyperhomocysteinemi er en blodsykdom som er en risiko for hjertesykdom, inflammasjon og vaskulær skade.