Digidexo.com

Sjøgrens syndrom og revmatoid faktor

Sjøgrens syndrom er en autoimmun sykdom, i hvilke antistoffer aktivere kroppens eget vev i stedet for virus eller bakterier. Sjøgrens synes å påvirke primært kroppens væskeproduserende kjertler, som blir betent. Rheumatoid faktor er en av de tester som brukes for å diagnostisere denne syndrom.

Sjøgrens symptomer

Sjøgrens syndrom er vanligvis preget av tørre øyne og tørr munn, som tåre og spyttkjertlene påvirkes. Kjertler i slimhinnen i skjeden eller luftveier kan også bli betent. Mindre vanlig er en betent blodåre. To sykdommer som er noen ganger assosiert med Sjøgrens er Hashimotos tyreoiditt (unormale skjoldbrusk nivåer) og gastroøsofageal reflukssykdom (GERD).

Typer

Sjøgrens som manifesterer kjertel betennelse, men ingen annen autoimmun lidelse kalles primær Sjøgrens syndrom. Hvis det er en annen bindevevssykdom som er involvert, slik som lupus eller reumatoid artritt, kalles det sekundære Sjøgrens syndrom.

Diagnostisering Sjøgrens

Sjøgrens vil bli mistenkt dersom symptomene på tørre øyne eller tørr munn er notert. Medisinske leverandøren vil be om blodprøver, inkludert en revmatoid faktor, for å hjelpe utelukke andre tilstander.

RF

Rhuematoid faktor refererer til et antistoff som ofte er til stede i blodet hos personer som har en autoimmun sykdom. I individer med Sjøgrens, er det en tendens til å være en betydelig konsentrasjon av RF i blodet.

Advarsel

Rheumatoid faktor er bare en test for å diagnostisere en bindevevssykdom slik som Sjøgrens syndrom. Det kan være en nyttig laboratorie resultat, men det bør ikke brukes som eneste diagnostiske verktøy. Det er Sjøgrens pasienter som har en negativ RF. Det er også friske individer som gjennomgående har en positiv reumatoid faktor.