Digidexo.com

Helvetesild på føttene

Helvetesild på føttene


Helvetesild er en smertefull, blemmer utslett forårsaket av samme virus som vannkopper. Viruset kan forbli sovende i kroppen i år, så alle som har hatt vannkopper er i fare. Selv om det er sjelden, kan helvetesild oppstå på føttene og kan ha alvorlige komplikasjoner.

Hvem er i faresonen?

Helvetesild er forårsaket av samme virus som vannkopper. Når du har hatt vannkopper, kan viruset forbli sovende i systemet. Helvetesild oppstår når viruset blir aktiv igjen. Ifølge ShinglesInfo Faktaark, har 98 prosent av folk i USA hadde vannkopper, og om lag 1 million mennesker i året utvikle helvetesild. Sykdommen oppstår vanligvis hos eldre voksne, og mer enn halvparten av tilfellene hvert år er i folk over 60. Personer med svekket immunforsvar på grunn av sykdom eller effekten av medisiner, er også større risiko for entreprenørhelvetesild.

Symptomer

Helvetesild forekommer hyppigst rundt overkroppen, men som det har en tendens til å følge nerver, kan det også forekomme i føttene. Utbruddet begynner vanligvis med en prikking, kløe eller brennende følelse i føttene og etterfølges innen et par dager etter en smertefull sviende utslett. Blemmer kan bryte åpne og skorpe over og kan noen ganger bli infisert. Utslettet er ofte ledsaget av influensalignende symptomer som hodepine, feber, frysninger og tretthet. I de fleste symptomene vil vare to-tre uker, men i alvorlige tilfeller kan de vare i flere måneder og til og med være tilbakevendende.

Forvaring

Som vannkopper, viruset som forårsaker helvetesild er smittsomt og kan bli videre til noen som ikke har hatt vannkopper. Personen vil utvikle vannkopper i stedet for helvetesild. Av denne grunn er det viktig å holde seg borte fra folk som er mest utsatt for smitte. Dette inkluderer små barn, gravide, nyfødte og personer med svakt immunforsvar.

Behandling

Helvetesild symptomene vil vanligvis forsvinne på egen hånd i løpet av noen få uker, men noen mennesker kan trenge å bli behandlet for tilhørende smerter. Du bør oppsøke lege umiddelbart hvis du har mistanke om helvetesild. Noen leger vil foreskrive en antiviral medisin, for eksempel Acyclovir, Famciclovir eller Valacyclovir, for å bidra til å bekjempe viruset, og anti-inflammatoriske medisiner for å redusere hevelse og smerte. Hvis tatt innen 24 timer etter symptomene starter, og helst før blemmer, antivirale medisiner kan redusere symptomene raskere og redusere risikoen for komplikasjoner. I tillegg kan antihistaminer redusere kløe, og en kjølig, fuktig komprimere og salven kan bidra til å lette smerte og kløe.

Forebygging

Ifølge Mayo Clinic, er helvetesild vaksine anbefales for personer over 60. Selv om det ikke er garantert å hindre at viruset reaktiveres, kan det redusere alvorlighetsgraden av symptomene og sørger for en raskere utvinning. Personer under 60 år som ikke har hatt vannkopper bør få vannkopper vaksinasjon.

Potensielle komplikasjoner

Alvorlige tilfeller av helvetesild kan føre til langsiktig nerve smerte, synstap og muskelsvakhet, men det mest sannsynlige komplikasjon av helvetesild på føttene er bakteriell infeksjon. Bakteriell infeksjon oppstår når blemmer brytes og bli infisert. Unngå iført sko og sokker som kan irritere blemmer og forårsake hud pauser. Prøv å holde deg på føttene og holde dem rene og tørre for å unngå infeksjon.