Digidexo.com

Salpingectomy bivirkninger

En salpingectomy er et kirurgisk inngrep der en kvinnes eggleder fjernes. Salpingectomies blir utført for å fjerne et rør på grunn av infeksjon; etter en graviditet utenfor livmoren eller en graviditet som implantater inne i egglederen i stedet for livmor; eller på grunn av medisinsk problem som endometriose, der slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmoren. Fordi en salpingectomy er en kirurgisk prosedyre, bærer det risiko for bivirkninger.

Typer

Avhengig av årsaken til salpingectomy, kan legen fjerne en tube, en ensidig salpingectomy, eller begge rør, en bilateral salpingectomy. Hvis en tube har blitt smittet, en tilstand som kalles egglederbetennelse, vil legen fjerne nettopp det røret. Hvis infeksjonen er i begge rør, vil hun fjerne begge.

Innsnitt typer

Salpingectomies også forskjellig når det gjelder innsnitt typer. Med en laparscropic salpingectomy, gjør kirurgen et lite snitt under navlen, ved hjelp av generell eller lokal anestesi. Hvis kirurgen trenger å jobbe med et større område, vil hun lage en bikini kutt, som er en 4- til 6-tommers snitt like over kjønnshår linje. Dette er vanligvis gjort under narkose.

Prosedyre effekter

Bivirkningene av en salpingectomy avhenge noe av hvordan den ble utført. Med laparoskopisk salpingectomy, er utvinning tid kortere på grunn av liten snitt. Bikini kutt er en større operasjon, og med det kommer økt smerte og risiko for blødning. Med begge typer snitt, er det risiko for reaksjon på anestesi (general av lokale), risiko for infeksjon og potensial for arrdannelse. De fleste kvinner tar ca tre dager å komme seg etter en salpingectomy. Fordi bikini kutt er en større operasjon, vil det ta lengre tid å fullt igjen etter inngrepet.

Langtidseffekter

Kvinner som har ensidige salpingectomies har en stor sjanse for graviditet etter inngrepet. Graviditet kan oppstå på de månedene hun ovulates fra siden med røret intakt. Hvis begge rørene ble fjernet under prosedyren, er ikke mulig naturlig befruktning. Men kvinner som ønsker å få barn har muligheten til in vitro fertilisering, hvor en manns sperm er kombinert med en kvinnes egg og plassert inn i kvinnens livmor.

Betraktninger

Avhengig av årsaken til fremgangsmåten, blir en salpingectomy ofte kombinert med andre prosedyrer som for eksempel en hysterektomi, eller fjerning av livmoren, eller en ooforektomi, fjerning av eggstokkene. Ifølge healthline.com, er egglederne og eggstokkene også fjernet i løpet av 30 prosent av hysterektomier.