Digidexo.com

Hva er de forskjellige typene av Meningitt?

Meningitt refererer til betennelse av membraner som omgir hjernen og ryggmargen, kalt hjernehinnene. Denne betennelsen er et resultat av en infeksjon som spres gjennom blodet og inn i fluidet rundt hjernen og ryggmargen. Alder er ikke en faktor i utviklings hjernehinnebetennelse, som er svært smittsom. Meningitt kan være forårsaket av virus, bakterier, sopp eller andre organismer. Det finnes flere typer av hjernehinnebetennelse, med ulike behandlingstilbud og varierende alvorlighetsgrad.

Viral hjernehinnebetennelse

Viral hjernehinnebetennelse er forårsaket av enterovirus som spres gjennom kontakt med spytt, slim eller avføring. Enterovirus formere seg i fordøyelseskanalen og deretter spredte seg gjennom kroppen. Dette er en vanlig type av meningitt og er normalt ikke så alvorlig som andre varianter. Meningitt kan utvikle seg fra infeksjoner, eller etter sykdommer som meslinger eller vannkopper, og komplikasjoner fra kusma.

Bakteriell meningitt

Bakteriell meningitt kan være svært alvorlig og kan forårsake hjerneskade, tap av hørsel og andre funksjonshemninger dersom saken blir avansert og er ikke behandlet raskt. Mange overlevende av bakteriell meningitt har langsiktige komplikasjoner, for eksempel lammelser eller kramper. Bakteriell hjernehinnebetennelse spres gjennom halsen og sekret fra luftveiene, spesielt utflod fra nese eller hals fra noen som er infisert. Selv etter starten av antibiotika, kan bakteriell meningitt fortsatt bli spredd i 24 timer.

Fungal Meningitt

Fungal hjernehinnebetennelse er mest vanlig hos de med svekket immunforsvar, for eksempel de som lider av AIDS eller leukemi. Fungal hjernehinnebetennelse forårsaket av luftbårne gjærceller blir inhalert. Symptomer er hodepine, tåkesyn, forvirring, tretthet og en stiv nakke. Vanlige komplikasjoner av sopp hjernehinnebetennelse er dehydrering, hjerneskade og hørselstap. Det kan være dødelig. Behandlingsmetodene omfatter anti-fungal medisiner, smertestillende medikamenter, anti-kvalme medisiner og feber reduksjonsgir. Sykehusinnleggelse er vanligvis nødvendig fordi IV terapi er ofte nødvendig.

Amøbisk Meningitt

Amøbisk hjernehinnebetennelse, men sjeldne, ofte fører til døden. Denne infeksjonen er oftest forårsaket av amøber som lever i stillestående eller geotermiske bassenger med vann. Amøbisk meningitt innsnevres når en person submerges hodet i vann og amøber, en liten organisme, kommer inn i personens nese. I motsetning til virus, bakterier og sopp hjernehinnebetennelse, kan amøbisk hjernehinnebetennelse ikke overføres fra person til person. Symptomer normalt tre til sju dager etter å ha besøkt et geotermisk basseng. I de tidlige stadier av infeksjonen, symptomer på amoebic hjernehinnebetennelse er hodepine, feber og oppkast.

Testing for Meningitt

Viral og bakteriell hjernehinnebetennelse kan gi lignende symptomer, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere uten testing. Diagnosen hjernehinnebetennelse er gjort gjennom en spinalpunksjon, også kjent som en Spinal Tap. I denne testen, vil en lege setter inn en nål for å ta prøver av fluid rundt ryggraden og hjernen. En kultur drives for å se om organismer er tilstede som forårsaker sykdommen. Foreløpig tar det flere dager å få resultater fra en spinalvæske kultur. Andre tester som blir drevet på spinalvæske for å diagnostisere organismen som forårsaker infeksjonen. Diagnostiske testene inkluderer også en CT eller MR for å finne ut om hjernevevet er hovne og for å se om det er noen hjerneskade; en urin test for å se om det er en urinveisinfeksjon; brystet X-stråler og blodkultur for å sjekke for infeksjon; så vel som en biopsi hvis hudutslett er til stede.

Statistikk om Meningitt

Ifølge National Meningitt Association, er det nesten 3000 tilfeller av hjernehinnebetennelse per år i USA alene. Basert på statistikk samlet inn av CDC, ca 10 til 12 prosent av tilfellene ender opp med å være dødelig, og 20 prosent har langsiktige komplikasjoner, for eksempel nyresykdom, hjerneskade, hørselstap eller amputasjon av lemmer.