Digidexo.com

Tuberkulose behandling under graviditet

Tuberkulose (TB) er en infeksjon som kan ha ødeleggende effekt på lungene, hjernen, ryggraden og nyrene. Det er vanligvis spres gjennom nær kontakt med noen som har en aktiv sak. Heldigvis er TB vanligvis kurert lett med moderne behandlinger. Under graviditet er TB en alvorlig sykdom, men ikke mer alvorlig enn i andre tilfeller. Det betyr ikke infisere fosteret bortsett fra i sjeldne tilfeller. Men hvis infeksjonen er fortsatt aktive etter at kvinnen føder, er det mulig hun vil gi det videre til hennes nyfødte, med potensielt fatale resultater.

Fakta

Tuberkulose er forårsaket av bakterien Mycobacterium tuberculosis. Det er spredt gjennom luften når en infisert person nyser eller hoster. Men du vanligvis trenger en høy grad av eksponering for å bli smittet. Du er ikke sannsynlig å få det i uformelle situasjoner, for eksempel på bussen eller på kino. Du er mye mer tilbøyelige til å bli smittet av noen du tilbringe lengre perioder i nærkamp med, for eksempel et familiemedlem, samboer eller co-worker.

Infeksjonen kan være aktiv eller latent. Aktiv tuberkulose kan forårsake alvorlig sykdom og død, men noen tilfeller er milde. Symptomer omfatter vanligvis en vedvarende hoste, nattesvette, feber, tretthet, vekttap og noen ganger, hoste opp blod. Latent tuberkulose betyr at du har bakterie, men det er godt inneholdt av kroppen. Du trenger ikke komme ned med symptomer, og du er ikke smittsomt. Det er imidlertid mulig for den latente infeksjonen til å bli aktive på et tidspunkt, slik at leger fortsatt ofte prøve å utrydde spiren med medisiner.

Behandling under graviditet

Gravide kvinner diagnostisert med TB gjennom en positiv prikktest og røntgenresultater som tyder på infeksjon bør generelt bli behandlet umiddelbart, ifølge New York Department of Health and Mental Hygiene Bureau of Tuberculosis Control. Blant de medisiner som kan brukes er isoniazid, rifampicin og etambutol. Mange andre medisiner er å unngås på grunn av mulige skadelige effekter på fosteret.

Behandling for gravide kvinner diagnostisert med latent TB bør generelt bli utsatt til to til tre måneder etter at barnet er født, sier Bureau of Tuberculosis Control. Latent TB bør behandles under graviditet i situasjoner der mor har HIV eller har vært i nær kontakt nylig med en person som har en aktiv sak --- med medisiner som skal i gang, i begge tilfeller i løpet av første trimester.