Digidexo.com

Slik beskytter du deg fra humant papillomavirus (HPV)

Slik beskytter du deg fra humant papillomavirus (HPV)


Humant papillomavirus, eller HPV, er fortsatt relativt ukjent eller ignorert av de som er seksuelt aktive; Imidlertid kan konsekvensene av kontrahering HPV være dødelig. Mest vanlig er HPV den ledende årsaken til livmorhalskreft hos kvinner. Det kan også føre til kreft i munn og svelg og på mannlige kjønnsorganer. Statistisk sett, 50-80% av de som er seksuelt aktive vil kontrakten HPV på et tidspunkt, selv om de fleste vil aldri vite at de bærer viruset med mindre de utvikler kreft eller vorter. Redusere risikoen for smitte ved å følge retningslinjene som er presentert nedenfor.

Slik beskytter du deg fra humant papillomavirus (HPV)

Hvis du er eller kommer til å være seksuelt aktive, få vaksinert. Vaksinen vil ikke kurere HPV hvis du allerede har det, men det vil hindre deg fra å pådra visse typer det i fremtiden hvis du ikke gjør det. Gardasil er den vanligste vaksine for kvinner, og det er også en vaksine for menn (men de fleste forsikringer vil ikke dekke det ennå). Selv om en manns risiko for kreft fra humant papillomavirus er lavere enn en kvinnes, menn fortsatt spre den, så bør du vurdere å bli vaksinert.

HPV har vist seg å spre seg selv med bruk av et kondom, enten fordi viruset er så liten at den glir gjennom materialet, eller på grunn av pre-kondom kontakt. Selvfølgelig, iført en kondom er mye bedre enn ingenting, men gjør noen undersøkelser på hvilke kondomer er best for å forebygge HPV, eller slitasje to. Unngå også andre former for kontakt som oral sex, og være klar over muligheten for overføring av viruset for hånd (ved å berøre partneren din, så selv eller motsatt). Hvis du tror at disse forholdsreglene er for strenge, er det alltid TRINN 1, 3 og 4.

Unngå å ha sex med de som har eller har hatt mange partnere (eller som ikke tar noen forholdsregler). Selv om du føler at du kan stole på noen, husk at de fleste ikke engang vet at de bærer HPV. Hvis du rett og slett ikke tror at du kan følge dette trinnet, så ta ekstra forholdsregler som presenteres i trinn 1, 2 og 4.

Få regelmessige undersøkelser. Hvis du er en mann, rett og slett ha din fastlege sjekk for noe unormalt. Hvis du er en kvinne, har årlige celleprøver for å sjekke for livmorhalskreft, sammen med en regelmessig fysisk. Hvis du er seksuelt aktiv, begynne å ha celleprøver i dine tidlige tyveårene. Selv om ikke alle som har humant papillomavirus vil utvikle kreft, husk at nøkkelen til å slå kreft er å fange den så tidlig som mulig, så ikke hopp dine undersøkelser.