Digidexo.com

Risikofaktorer for kolon polypper

Risikofaktorer for kolon polypper faller i to kategorier --- de som du kan styre og de som du ikke kan kontrollere. Risikofaktorer som du kan styre har å gjøre med endringer i livsstil, mens faktorer som du ikke kan kontrollere involvere genetikk, alder og helse historie. The American Cancer Society advarer om at risikofaktorer er ikke avgjørende. Du kan utvikle polypper selv om du ikke har noen risikofaktorer, og som har risikofaktorer betyr ikke at du vil få polypper.

Age

Jo eldre du er, jo større er risikoen for å utvikle kolon polypper. Ifølge Mayo Clinic, ni av ti personer med kreft kolon polypper er over 50. Risikoen begynner vanligvis å øke etter fylte 40. Yngre mennesker får kolon polypper, men ikke på langt nær så ofte som eldre mennesker.

Personlig historie

Hvis du har hatt tykktarmskreft eller kolon polypper i det siste, har du en større sjanse for å utvikle flere polypper i fremtiden. En historie om en inflammatorisk tarmsykdom som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom øker også sjansene for å utvikle kolon polypper.

Genetikk

Hvis du har et nært familiemedlem som har hatt kreft i tykktarmen eller kolon polypper, er du i større fare for å ha kolon polypper. Du er i enda større fare dersom familiemedlemmet hadde tykktarmskreft før fylte 60 år, eller hvis du har flere familiemedlemmer som har hatt polypper eller kreft.

Kosthold og trening

En diett høy i fett og lite fiber har vært forbundet med en økt risiko for å utvikle kolon polypper, selv om det er motstridende studier på problemet. En stillesittende livsstil har også vært knyttet til økt sjansene for å få polypper. For lite trening fører avfall til å forbli i tykktarmen lenger, som kan spille en rolle i utviklingen av polypper.

Fedme og diabetes

Hvis du er overvektig, er du i større fare for å utvikle kolon polypper enn noen med normal vekt. Personer med diabetes og insulinresistens er også større risiko for å få polypper.

Alkohol og tobakk

Heavy alkoholforbruk øker risikoen for å få kolon polypper. Folk som røyker er også større risiko enn de som ikke gjør det. Hvis du røyker og drikker alkohol, er risikoen enda større.

Race og Sex

Selv om årsakene er ikke klart, flere menn enn kvinner utvikler kolon polypper, og hvis du er svart, er du i større fare enn om du er hvit.