Digidexo.com

Hva er årsakene til betennelse i mandlene?

Vanligst rammet barn, er betennelse i mandlene en betennelse eller infeksjon i mandlene. Disse lymfeknutene er plassert bak og over tungen; de er på begge sider av halsen. Mandlene har en sentral rolle i immunsystemet ved å utstyre kroppen med verktøy til å motstå infeksjon.

Symptomer på betennelse i mandlene

Det vanligste symptomet for denne tilstanden er en sår, hoven og rød hals. Gul eller hvit pus kan bli oppdaget på mandlene. Pasienter har en tendens til å ha vanskeligheter med å puste eller svelge, og de noen ganger har feber. Kjertlene i halsen er hovne under begge sider av kjeven. Man kan også oppleve tretthet, magesmerter, øreverk og tap av appetitt. Andre symptomer på betennelse i mandlene inkluderer dårlig ånde, tørr munn og hodepine.

Viral Årsak til tonsillitt

Vanligvis har tonsillitt en viral årsak som for eksempel vanlig forkjølelse, influensa, meslinger, adenovirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr virus (EBV), herpes simplex, Coxsackie-virus eller mononukleose. Hvis symptomene likne de av en kald (dvs. hoste, nysing, tett eller rennende nese), så er det mest sannsynlig en virusinfeksjon. Viral tonsillitt avtar vanligvis i løpet av noen dager. Men brakt tonsillitt videre av kyssesyke kan ta uker eller måneder å gå sin gang. Viral tonsillitt er behandlet med en vente-og-se-tilnærming, med fokus på minske symptomer som feber og smerter ved hjelp av over-the-counter medisiner eller hjemme rettsmidler som gurgle med saltvann.

Bakteriell betennelse i mandlene

Denne typen betennelse i mandlene vises vanligvis i vinter og er forårsaket av streptokokker. For å avgjøre om en pasients tonsillitt er forårsaket av denne bakterien, vil en familie lege utføre en hals kultur sammen med en kort strep eksamen. Bakteriell betennelse i mandlene er behandlet med antibiotika og varer vanligvis opp til et par uker; Noen ganger kan denne tilstanden vare i en periode på måneder.

Andre årsaker til betennelse i mandlene

Mens sjeldne, kan parasitter eller sopp få betennelse i mandlene. Dette skjer vanligvis til personer med svekket eller svakt immunforsvar.

Overføring av tonsillitt

Tonsillitt spres gjennom nær kontakt med sine patogener overføres via nyser, hoste, nese væsker eller puste. En person kan bli smittet hvis bakteriene inn i kontakt med slimhinner, øyne, nese eller munn. Når utsatt for patogener, enkeltpersoner generelt opplever symptomer i to til fem dager. Pasienter med bakteriell betennelse i mandlene er smittsom fra begynnelsen, og hvis de ikke klarer å søke legehjelp, kan forbli smittsom så lenge som 14 dager.