Digidexo.com

Tegn og symptomer på PCOS

Polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS, er en tilstand der kvinnens eggstokker blir fylt med små, væskefylte cyster. Årsaken til PCOS er fortsatt ukjent, men kvinner som har tilstanden har høye nivåer av hormoner som kalles androgener. Forskere tror også det kan være en genetisk kobling, fordi kvinner med PCOS er mer sannsynlig å ha en søster eller mor som også har tilstanden. Ifølge US Department of Health and Human Services, så mange som 5 millioner kvinner kan ha PCOS. Symptomer vanligvis begynner å utvikle seg etter en unge kvinner første opplever hennes periode.

Uregelmessig menstruasjonsblødning

Den mest vanlige tegn på polycystisk ovariesyndrom er menstruelle uregelmessigheter, ifølge Mayo Clinic. Avvik kan inkludere savnet eller uregelmessige perioder, lengre enn normalt menstruasjonssykluser, tunge menstruasjonsblødning og snaut menstruasjonsblødning. Kvinner med PCOS kan oppleve åtte eller færre perioder i året, og i noen tilfeller kan gå fire måneder eller mer uten å oppleve en periode.

Hårvekst

PCOS kan også føre til en tilstand som kalles "hirsutisme," som er unormal hårvekst på visse deler av kroppen, ifølge US Department of Health and Human Services. Hirsutisme fører oftest unormal, økt hårvekst i ansiktet, rygg, bryst, mage, tær og tommelen. Kvinner med PCOS kan også oppleve hann-mønster skallethet og tynt hår.

Infertilitet

Kvinner med polycystisk ovariesyndrom ofte har problemer med å bli gravid på grunn av sine sjeldne og uregelmessig eggløsning mønstre. Faktisk er PCOS den ledende årsak til infertilitet hos kvinner, ifølge US Department of Health and Human Services.

Vektøkning

Noen kvinner med PCOS kan oppleve vektøkning som et symptom. Spesielt er det vanlig for kvinner med tilstanden å få ventetiden rundt midjen og magen, ifølge US Department of Health and Human Services. I tillegg, omtrent halvparten av kvinner som har PCOS er overvektige, ifølge Mayo Clinic.

Hudforandringer

Et annet tegn på polycystisk ovariesyndrom er mørke, misfargede flekker i huden, ofte på lår, bryster, armer og nakke. Huden er ofte tykkere enn normalt og brun eller svart i fargen. Denne type hud misfarging er også ofte et tegn på diabetes type 2 og insulinresistens, som er mer vanlig hos kvinner med PCOS, ifølge Mayo Clinic.

Noen kvinner med PCOS også utvikle hud koder, vanligvis på halsen og i armhulene. Andre hudforandringer som kan oppstå hos kvinner med PCOS inkludere akne, flass og fet hud.