Digidexo.com

Hva er PSA i blodet?

Ptil blod nivå test brukes til å finne prostatakreft hos menn før symptomene dukker opp, ifølge Mayo Clinic. PSA står for prostataspesifikt antigen. American Cancer Society statistikk for 2009 viser at 192 280 nye tilfeller ble diagnostisert, og 27 360 mennesker døde av prostatakreft.

Definisjon

Ptil er en bestemt protein som produseres i prostatakjertelen. Nivået av PSA er målt i blod tatt fra prostatakjertelen, og alle mennesker har noen av dette proteinet der. Resultatene av PSA tester er rapportert som nanogram pr PSA 1 milliliter blod. Normal mengde bestemmes av helsepersonell, som det kan være mange variabler.

Anbefalt PSA Testing

Menn bør begynne å ha PSA blodprøver på 50 år som anbefalt av National Cancer Institute hjemmeside (cancer.gov). Menn som har høyere kreftrisiko bør begynne å bli testet i en alder av 40. Det er viktig å ha en komplett prostata eksamen sammen med PSA-test.

Formål

Tidlig påvisning av prostatakreft kan være nyttig i å bestemme løpet av behandlingen. PSA-test er en av flere metoder for å diagnostisere prostatakreft, og vil også bidra til å overvåke endringer i allerede finnes svulster, hjelp bedømme effekten av pågående behandling og kontroller for gjentakende kreft.

Forebygging

Det er flere måter du kan bidra til å forhindre prostatakreft, inkludert å spise fornuftig å opprettholde en passende vekt. Spis mye ferske råvarer og hele korn og begrense mettet fett. The Mayo Clinic anbefaler også å spise mat med høyt omega-3 fettsyrer, får tilstrekkelig vitamin D og begrense alkoholforbruket.

Kontroversen

PSA tester er ikke uten kontrovers. Ifølge National Cancer Institute, har PSA tester ikke vist seg å redde liv, og noen ganger de oppdage svært små svulster som kanskje ikke blir livstruende, men den påfølgende kreftbehandling kunne være. I tillegg kan noen ganger en PSA-test indikerer høye nivåer, men være forårsaket av en annen tilstand foruten prostatakreft.