Digidexo.com

Fordøyelses fluidumsbaner

Fordøyelsesvæsker er en viktig del av oppslutningsprosessen i menneskekroppen. Væskene virke til å bryte ned matpartikler slik at de kan passere gjennom kroppen lett. Slike væsker fremstilles i forskjellige deler av kroppen, og har visse stillinger under hvert trinn av fordøyelsen.

Spytt

Spytt er ansett som en fordøyelsesvæske, og er laget fra spyttkjertler i munnen. Spytt inneholder enzymer som hjelper kjemiske reaksjoner i kroppen. I spytt, disse enzymene hjelpe til å bryte ned stivelse som finnes i næringsmidler og som er en viktig del av fordøyelsessystemet.

Magen

Etter maten er svelget, reiser det til magen der magesyre og enzymer arbeide for å bryte maten ned lenger. Magen er beskyttet av et slimete belegg slik at syrene ikke skader vev. De syrer og enzymer i magen bryte ned protein i det som er inntatt.

Innvoller

Når maten passerer inn i tarmen, det er oppløst ytterligere ved fordøyelsesvæsker og enzymer både fra pankreas og lever. Bukspyttkjertelen produserer væsker som reiser til tarmen og bryte ned proteiner, fett og karbohydrater. Leveren produserer galle, som så lagres i galleblæren før de går inn i tarmen, og inneholder syrer som bryter ned fett.