Digidexo.com

Patofysiologi for koronar sykdom

Patofysiologi for koronar sykdom


Hjertesykdom er den ledende dødsårsaken i USA, forårsaker nesten 700.000 dødsfall per år. Mens hjertesykdom omfatter flere ulike plager, er dens vanligste manifestasjon koronarsykdom, som står for 70% av dødsfallene. Koronar arteriesykdom resultater fra avbrudd av blodtilførselen til hjertet gjennom kransarteriene på overflaten. Bedre diagnostisering og behandlingsmetoder har redusert koronarsykdom, men mye mer arbeid er nødvendig for å effektivt kontrollere dette stort helseproblem.

Patofysiologi

Koronarsykdom er en kronisk prosess som begynner i løpet av ungdom og sakte utvikler seg gjennom hele livet. Over tid fatty acid innskudd danne langs veggene av koronararteriene, som er de fartøy som leverer blod til hjertet. Denne prosessen kalles aterosklerose. Til slutt, kan disse fettavleiringer blokkere blodstrømmen til hjertet. Risikofaktorer for koronarsykdom inkluderer fedme, røyking, usunn matvaner, stillesittende livsstil, diabetes og en familiehistorie med hjertesykdom.

Symptomer

Hvis fettavleiringer i koronararteriene blir tykk nok til å begrense blodtilførselen til hjertet, angina eller brystsmerter, kan resultatet. Fullstendig blokkering av en arterie kan forårsake et hjerteinfarkt, noe som kan føre til uførhet eller død.

Diagnose

Legene har mange avanserte verktøy for å diagnostisere koronarsykdom. Den mest nøyaktige metoden er angiografi eller hjertekateterisering. I denne prosedyren, er små tynne plast rør som kalles katetere plassert i arterien på et ben eller arm, og plassert til åpningen av koronararteriene, ved hjelp av røntgenstråle-veiledning. Små mengder av dye-lignende stoffer som injiseres i kateter, og X-stråler er tatt. Fargestoffet gjør at blodårene til å dukke opp på røntgen, så legen kan vurdere graden av blokkering.

Behandling

Mild blokkering av koronararteriene kan bli behandlet av medisiner og endringer i livsstil. Hvis blodårene er svært smale grunn av aterosklerose, kan kirurgi være nødvendig for å åpne opp de blokkerte arterier. Den vanligste fremgangsmåten er koronar angioplasti, hvor legen setter en liten tynt metallrør, kalt en stent, inn i arterien for å utvide den.

Konklusjon

Selv om koronarsykdom fortsetter å påvirke millioner av amerikanere, en økt forståelse av sin patofysiologi, samt forbedringer i sin diagnose og behandling, gi mer effektiv forvaltning av tilstanden. Imidlertid er den viktigste strategien for å redusere forekomsten av koronarsykdom for å dempe de viktigste risikofaktorene gjennom nødvendige endringer i livsstil.