Digidexo.com

Om Cushing sykdom syndrom

Cushings sykdom er en stoffskiftesykdom som påvirker binyrene. Binyrene produsere flere forskjellige hormoner inkludert adrenalin, corticosterone, aldosteron og hydrokortison (også kjent som kortisol). I Cushings, binyrene over-produsere hormonet kortisol.

Hva er Kortisol?

Kortisol er ansvarlig for å regulere blodtrykket, glukose metabolisme, immunforsvar, insulinfrigjøringen og inflammatorisk respons. Det er også kjent som "stresshormon" fordi det styrer kroppens "fight or flight" reaksjon på stress.
I normale mennesker, kortison nivåene er høyere i morgen og lavere ved slutten av dagen. Hos personer med Cushings sykdom og Cushings syndrom, nivået forblir unaturlig høye hele dagen.

Årsaker

Cushings syndrom og Cushings sykdom er to separate lidelser. Begge involverer en økning av kortisol i kroppen, men hver har forskjellige årsaker.
Cushings syndrom er vanligvis det symptom på en annen sykdom eller lidelse. De vanligste årsakene til Cushings syndrom er langvarig bruk av p-steroid medisiner, som prednison, og Cushings sykdom. Kreft eller utvekster på binyrene er en annen, mindre vanlig, årsak Cushings syndrom.
Cushings sykdom er vanligvis forårsaket av en svulst på hypofysen, som styrer binyrer 'produksjon av kortisol. Som hypofysen svulsten vokser, irriterer det kjertelen forårsaker det å frigjøre mer av hormonet som stimulerer binyrene. De fleste svulster i hypofysen er ikke-kreft, men de kan føre til blindhet hvis de blir for store.

Symptomer

Det vanligste symptomet på Cushings syndrom er samlingen av fettlagre i torso, øvre rygg, nakke og ansikt. Dette resulterer ofte i en avrundet, eller måneformet, ansiktet og utseendet til en "buffalo hump" på øvre del av ryggen. Andre symptomer inkluderer muskel svakhet, tretthet, tynn, lett-lettere skadet hud, uregelmessig menstruasjon, forhøyet blodsukker, bentap og depresjon. Noen av symptomene ligne andre lidelser, som gjør Cushings sykdom og syndrom vanskelig å diagnostisere.

Diagnose

Flere forsøk eksisterer for å diagnostisere både Cushings sykdom og Cushings syndrom og ofte flere tester som er nødvendig for å få en definitiv diagnose. De tre mest vanlige testene er; 24-timers gratis Urin Kortisol Test, midnatt Plasma Kortisol og Late-Night Spytt Kortisol Test, og lavdose Dexamethasone Suppression Test (LDDST).
Den 24-timers gratis Urin Kortisol Test måler urin nivåer av kortisol over en 24-timers periode. Flere samlinger er tatt i denne perioden og nivåer høyere enn 50 til 100 mikrogram per dag kan tyde på Cushings. Imidlertid kan ulike laboratorier bruker ulike testmetoder, slik at resultatene kan variere.
The Midnight Plasma Kortisol og Late-Night kortisol Test måler blod kortisol. Kortisolnivå er vanligvis lavere om natten så en lesning av mer enn 50 nanomoles per liter kan tyde Cushings. Denne testen krever en 48-timers sykehusopphold.
Med LDDST, er en lav dose av deksametason tatt, gjennom munnen, hver sjette time i to dager. Urin samles en gang før stoffet er tatt og målt for kortisol. Urin samles deretter flere ganger på hver dag av testen for en sammenligning. Deksametason fører kortisolnivåer for å slippe, så hvis nivået ikke klarer å slippe i løpet av testen, kan det tyde på Cushings. Den LDDST kan ikke vise kortisol endringer i mennesker med stress, depresjon, forhøyede østrogennivåer eller akutt sykdom, og kan vise en falsk-positiv for Cushings.

Behandling

Hvis Cushings syndrom skyldes en Pituitary tumor, vil leger ofte forsøker å fjerne svulsten og behandle pasienten med kortisol-lignende medikamenter inntil deres normale nivåer utjevnes. Denne operasjonen har en 80 prosent kur rate. Hvis operasjonen mislykkes, eller ikke kan utføres, deretter strålebehandling er et annet alternativ. Strålebehandling varer vanligvis ca seks uker med om en 40 til 50 prosent suksessrate. Medikamentell behandling er et annet alternativ, og det finnes flere stoffer som hemmer kortisol produksjonen, inkludert mitotane, ketokonazol, metyrapone og aminoglutetimid. Hvis tilstanden er forårsaket av kreft, spesialister fjerne kreftvev og starte et kurs for kjemoterapi.