Digidexo.com

Hva gjør en Dexa Scan Show?

Hvis du er en pasient med symptomer på osteoporose, har legen din sannsynligvis nevnt begrepet "Dexa scan." Ordet "Dexa" står for Dual Energy X-Ray Absorptiometry, og skanningen er en test for å måle en pasients ben tetthet. Testing for osteoporose inkluderer vanligvis en Dexa scan.

Historie

En lege vil avgjøre om du bør ha en Dexa scan basert på flere faktorer. Hvis du har symptomer på osteoporose, vil en Dexa scan sannsynlig bli bestilt. Symptomer inkluderer utvikling av smertefulle brudd. Sprekkene kan forekomme i forskjellige områder av kroppen, inkludert ryggraden og tilbake. Pasienter med høy risiko for å utvikle osteoporose vil også trolig få en Dexa scan. Dette inkluderer en familie historie av tilstanden, lav kroppsvekt, høy alder og bruk av visse medisiner.

Funksjon

Den Dexa skanne måler beinmineraltetthet i pasientens kropp. Flere røntgenbilder vil bli tatt av kroppen din for å måle mengden av kalsium og bein mineraler i makeup av dine bein. Testen vil fokusere på områder av kroppen som er utsatt for brudd, inkludert ryggraden og hoftene. Du vil ligge på en myk overflate, mens en mekanisk innretning svinger over deler av kroppen for å gi bein tetthet bilder.

Funksjoner

Du vil bli gitt både en T og Z poengsum når du har en Dexa scan. T poengsum indikerer om din bentetthet faller innenfor en normal rekkevidde for en person i hennes 30-årene, når bentetthet topper, mens Z score er en sammenligning mot andre individer av din alder, kjønn og vekt.

Identifikasjon

Hvis T-score er over -1, din Dexa scan betraktet som normalt. Hvis du scorer under dette tallet, viser skanningen du enten har osteoporose eller osteopeni, forløperen til tilstanden. Z poengsum er gitt i samme format og kan hjelpe din lege indikere om du lider av en sekundær form for osteoporose.

Advarsel

Hvis du er gravid, bør du ikke ha en Dexa scan utført. Det er heller ikke anbefalt for personer som har hatt en X-ray med kontrast i løpet av de siste sju dagene. Den foregående X-ray kan interferere med resultatene av søket.