Digidexo.com

Tegn og symptomer på Ovairian Cancer

Tegn og symptomer på Ovairian Cancer


Eggstokkreft ble en gang ansett for å være en nesten uslåelig sykdom fordi det ofte ikke blir oppdaget før det er for sent, ifølge Mayo Clinic. Nå er det en større bevissthet om tidlige symptomer. The American Cancer Society anslår at fem-års overlevelse er mer enn 90 prosent blant kvinner som har eggstokkreft oppdages tidlig. Men i om lag 80 prosent av alle tilfeller, er kreft ikke funnet før svulsten har spredd seg.

Symptomer

Ifølge Mayo Clinic, kan eggstokkreft være vanskelig å oppdage fordi symptomene ligner på andre medisinske tilstander, som for eksempel problemer med blære eller fordøyelsessystemet. Kvinner som har eggstokkreft kan oppleve en hyppig trang til å urinere, kronisk fordøyelsesbesvær, smerter i korsryggen, oppblåst mage, forstoppelse og bekkensmerter. Andre symptomer inkluderer endringer i menstruasjonssyklusen, tap av appetitt og smerter under samleie. Hvis disse symptomene er kronisk og bli mer alvorlig, kan de være advarsel tegn på eggstokkreft.

Når skal få medisinsk hjelp

Siden symptomene på eggstokkreft er ikke alltid lett å identifisere, er det viktig for kvinner å være oppmerksom på eventuelle unormale endringer i sine organer. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, bør kvinner se en lege om de har symptomer vare i flere dager. Kvinner bør også oppsøke lege hvis de har unormale blødninger fra skjeden, spesielt hvis dette skjer etter overgangsalderen.

Risikofaktorer

Gener kan spille en rolle i en kvinnes risiko. The American Cancer Society sier at kvinner som har familiemedlemmer som har hatt kreft i eggstokkene er om lag 15 prosent større sannsynlighet for å utvikle denne tilstanden. Ifølge Mayo Clinic, er også mye mer utsatt for kreft i eggstokkene kvinner som har en genetisk mutasjon som gjør dem sårbare for brystkreft. Kvinner som er overvektige, infertile eller som aldri har hatt barn er også en økt risiko.

Forebygging

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, er det ingen utprøvde metoder for å forebygge kreft i eggstokkene. Men det er noen ting kvinner kan gjøre for å redusere sine sjanser. Dette inkluderer amming, eller ved hjelp av p-piller i minst fem år. Også kvinner som har hatt sine tuber bundet, som har hatt en hysterektomi, eller som har hatt minst ett svangerskap, er mindre sannsynlighet for å utvikle kreft i eggstokkene.

Behandling

Kvinner som har eggstokkreft kan få behandling gjennom kirurgi, kjemoterapi eller en kombinasjon av de to. Ifølge Mayo Clinic, er målet med operasjonen er å fjerne det meste av kreft fra magen, slik at bare en forsvinnende liten del av svulsten. Kjemoterapi ofte begynner etter operasjonen. I mer alvorlige tilfeller, vil kvinner få en dobbel runde med kjemoterapi i form av intravenøse medikamenter og injeksjoner som går rett inn i magen.