Digidexo.com

Celleforandringer Prosedyrer

Celleforandringer Prosedyrer

Definisjon

Celleforandringer er unormal vekst av celler i kvinnens livmorhals. Det betyr ikke nødvendigvis kreft. Celleforandringer er lett behandles hvis fanget tidlig, men senere stadier kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Detection

En Pap testen oppdager tilstedeværelsen av celleforandringer. En prøve tatt fra livmorhalsen og sjekket etter unormale celler. Hvis flere undersøkelser er nødvendig, vil legen utføre en kolposkopi. I en kolposkopi, bruker legen et forstørrelses enhet som ligner kikkert for å se på livmorhalsen, ofte med en eddik eller annen løsning søkt å markere unormale celler.

Biopsi

Dersom colposcopy oppdager unormale celler, kan en biopsi tatt. Dette fjerner ofte alle områder av unormal vekst og dobler som behandling. En membran biopsi kan også tas, hvor en kjegle-formet stykke av livmorhalsen er fjernet, idet det dypere lagsceller. En annen fremgangsmåte kalles leep, eller sløyfe elektro excision prosedyre, hvor en trådsløyfe er strømførende, og skjærer gjennom livmorhalsen som en skalpell.

Stadier

Følgende er stadier av livmorhalskreft:
Trinn 0: Kalles carcinoma in situ eller ikke-invasiv kreft, blir cellene begrenset til overflaten av cervix. Dette blir vanligvis behandlet med en kon biopsi eller leep.
Stage I: Kreft er begrenset til livmorhalsen.
Stage II: Kreft inkluderer livmorhalsen og livmoren.
Stage III: Kreften har spredd seg til nedre bekkenveggen eller nedre del av vagina.
Stage IV: Kreften har spredd seg til nærliggende organer eller andre deler av kroppen.

Kreftbehandling

Hysterektomi er en vanlig behandling for livmorhalskreft hvis kjegle biopsi og leep er ikke vellykket. En total hysterektomi omfatter livmorhalsen, og eggstokkene kan også bli fjernet. Denne behandlingen barer kvinnen fra å bli gravid, og hvis eggstokkene blir fjernet, og hun er ung, vil hun gå inn overgangsalderen tidlig.
Hvis kreft blir invasiv, blir stråling og kjemoterapi brukes.

Forebygging

Livmorhalskreft er lett behandles med tidlig oppdagelse gjennom Pap tester. En kvinne bør få sin første Pap test etter at hun har vært seksuelt aktiv i tre år, eller 21 år, avhengig av hva som kommer først, og hvert år eller to etterpå. Selv livmorhalskreft er primært forårsaket av en seksuelt overført sykdom, human papilloma virus (HPV), er det mulig å få kreft i livmorhalsen uten å samleie, slik at regelmessige undersøkelser er avgjørende.
Det er også en vaksinasjon mot HPV heter Gardasil, som er mest effektive når det gis før kvinnen blir seksuelt aktive. Det er typisk gitt i alderen mellom 11 og 12.