Digidexo.com

Hvordan virker PCOS fungerer?

Hvordan virker PCOS fungerer?

Om PCOS

Polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS, påvirker 4 til 10 prosent av kvinner i fruktbar alder, og er den vanligste endokrine lidelse blant denne demografiske. I dette syndromet, luteiniserende hormon, eller LH, er overproduced av kroppen, forårsaker en hormonell ubalanse. Ofte er insulin overproduced samt (hyperinsulinemi), og dette kan også føre til eller i det minste bidra til PCOS.

Fysiologi

Alle kvinner har naturligvis små mengder androgener i kroppen sin. I PCOS, et overskudd av luteiniserende hormon, insulin eller begge deler bevirker at theca-celler fra eggstokk å produsere for mye testosteron. Den økte testosteron forårsaker eggstokkfollikler å stoppe modning, og dermed fører til tilstedeværelsen av et antall av 5 til 7 mm follikler i eggstokken. Antallet av umodne follikler kan øke størrelsen av eggstokkene, og de kan være opp til tre ganger større enn gjennomsnittet. Ofte, når ingen eggstokkfollikkelen komplett forfall (16mm), forårsaker uregelmessig menstruasjon og mulig infertilitet.

Effekter

Overskuddet av androgen produseres av eggstokkene kan ha en rekke virkninger på kroppen. Sammen med uregelmessig menstruasjon, vanlige symptomer på PCOS inkluderer anovulasjon og redusert fruktbarhet, kviser, overflødig vekst av kroppshår, rikelig svette og alopecia.

På grunn av den store mengden av insulin i blodet, kan celler i kroppen blir insulin-resistente. Insulinresistens er et annet vanlig problem for kvinner med PCOS. Dette kan føre til abdominal fedme, type 2 diabetes, metabolsk syndrom og kardiovaskulær sykdom.